Exclusiv Costa Carras: "Este esenţial ca Roşia Montană să fie conservată"

Costa Carras, vicepreşedinte al organizaţiei Europa Nostra
Costa Carras, vicepreşedinte al organizaţiei Europa Nostra (Epoch Times România)

Material video (subtitrat în limba română) pe pagina originală Epoch Times România

Roşia Montană, patrimoniu minier roman unic, precum şi peisajul minier şi arhitectural de valoare excepţională s-au aflat până nu demult sub ameninţarea unui dezastru uman, ecologic, economic si cultural. Consecinţă a remarcabilei mobilizări a societăţii civile, atât din România dar şi din Europa, America de Nord cât şi de pe alte continente, ameninţarea a fost înlăturată şi experţii au început în acest an identificarea şi implementarea unei strategii de dezvoltare socială, economică şi de mediu bazată pe promovarea şi valorificarea caracteristicilor unice ale Roşiei Montane.

Astfel, o misiune comună a organizaţiei Europa Nostra şi a Institutului Băncii Europene pentru Investiţii (IBEI), dedicată Roşiei Montane, a efectuat o vizită de lucru în România, în perioada 16-19 iunie, la Cluj, Roşia Montană şi Bucureşti. Misiunea a fost formată din dl. John Sell – vicepreşedinte executiv al Europa Nostra, dl. Guy Clausse – decan al Institutului Băncii Europene pentru Investiţii, dl. Costa Carras – cel mai longeviv vicepreşedinte al Europa Nostra, dl. Ştefan Balici – membru al consiliului Europa Nostra şi vicepreşedinte al Asociaţiei ARA şi dna. Maria Berza – membră a comitetului consultativ intern al Europa Nostra pentru programul ”7 Most Endangered”.

Situl Roşiei Montane, a fost nominalizat în 2013 pentru includerea pe lista celor 7 situri cele mai periclitate din Europa, la propunerea organizaţiei Pro-Patrimonio. Convingerea Europa Nostra este aceea că galeriile miniere romane compun o parte unică şi de neînlocuit a patrimoniului european comun care trebuie conservată.

Misiunea şi-a încheiat lucrările joi, 19 iunie, printr-o conferinţă de presă găzduită de Ordinul Arhitecţilor la sediul din Bucureşti. La conferinţa de presă au participat dl. Guy Clausse, dl. Costa Carras, dna. Maria Berza, dl. Ştefan Balici şi dl. Şerban Sturdza, vicepreşedintele Pro-Patrimonio.

Misiunea a concluzionat că ne aflăm în zorii unei perioade cu mare potenţial constructiv pentru abordarea problemelor Roşiei Montane.

”A devenit evident de-a lungul acestei vizite de lucru, mai ales în timpul întrunirii cu comunitatea foarte entuziastă din Roşia Montană, că s-au făcut deja paşi importanţi către o dezvoltare cu adevărat durabilă a zonei, inclusiv prin conservarea patrimoniului, prin încurajarea agriculturii, a turismului, a meşteşugurilor tradiţionale sau a micilor activităţi industriale” – a declarat vicepreşedintele Europa Nostra, dl. Costa Carras.

Costa Carras: Roşia Montană este de departe cea mai bine conservată mină romană în Europa şi în lume, are o imensă importanţă culturală

”Multe alte iniţiative sunt necesare, însă există o puternică şi evidentă motivare la nivel local şi regional pentru a se ajunge la soluţiile caracteristice unei dezvoltări sustenabile cu respect faţă de valorile culturale, încurajând în acelaşi timp idea de comunitate autentică, o dezvoltare care va face România un exemplu de success care va putea fi replicat în întreaga Europa. Toate aceste direcţii se află în deplină concordanţă cu concluziile Consiliului Europei din 21 mai 2014 de la Bruxelles care identifică patrimoniul cultural ca resursă strategică a dezvoltării Europei”, a notat dl. Carras.

Reporterii Epoch Times au avut plăcerea să-l intervieveze pe dl. Carras cu care au discutat despre conservarea Roşiei Montană şi despre valoarea patrimoniului cultural în sine:

"Este esenţial, în opinia noastră, ca Roşia Montană să fie conservată, mina romană să fie conservată. Am avut o întâlnire foarte importantă în Roşia Montană şi am auzit lucruri foarte impresionante. Am venit la Bucuresti si am vorbit cu un număr de oficiali şi am transmis aici acelaşi mesaj, pe care-l oferim aici, la conferinţa de presă de astăzi: atât din motive legate de valoarea patrimoniului cultural în sine, şi, de asemenea, din punctul de vedere al interesului poporului român şi al populaţiei locale, patrimoniul cultural la nivel local trebuie să fie o parte importantă a dezvoltării viitoare a Roşiei Montană" a mai adăugat dl. Carras.

Domnul Costa Carras a mai vorbit despre crearea unei dezvoltări sustenabile prin agricultură, potenţialul turistic si cel industrial, precum şi despre acordarea unor subvenţii europene pentru ONG-urile care sunt interesate să dezvolte Roşia Montană.

Vă invităm să urmăriţi interviul integral.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură