Ex-preşedinte de raion din Moldova reţinut pentru delapidarea fondurilor europene

Fostul preşedinte al raionului Criuleni, împreună cu managerul unui proiect european, ar putea petrece următoarele săptămâni în izolator fiind bănuiţi de însuşirea mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari.
Arestare.
Arestare. (bailbondaustintx.com)

Ex-preşedintele raionului Criuleni din R. Moldova, Vitalie Rotaru, a fost reţinut joi, de ofiţerii CNA şi procurori, fiind bănuit că şi-ar fi însuşit 1,7 milioane de lei de la mai mulţi agenţi economici care realizau proiecte investiţionale europene.

În aceeaşi cauză penală în care este vizat Vitalie Rotaru, joi seara a fost reţinut şi fostul manager de proiect al Agenţiei de Implementare a Proiectului “CBCRurWaste”, din cadrul Consiliului raional Criuleni, fiind bănuit de complicitate la însuşirea mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari din fonduri europene, destinate lucrărilor de amenajare a unor localităţi ale raionului.

Managerul proiectului european, alături de fostul preşedinte al raionului Criuleni, vor compărea vineri în faţa judecătorului de instrucţie, având în vedere faptul că procurorii anticorupţie au solicitat aplicarea arestului preventiv pe numele bănuiţilor pentru un termen de 30 de zile.

Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) în 2012, Consiliul Raional Criuleni a semnat cu Asociaţia pentru Studii Sociale Aplicate "ASSTREIA" un Memorandum de colaborare pentru atragerea de investiţii în vederea dezvoltării durabile a localităţilor din raion. Un an mai târziu, semnatarii au reuşit obţinerea a doua contracte de grant, în valoare de peste 2 000 000 de euro, pentru proiectul "CBCRuR Waste", Consiliul Raional Criuleni având calitatea de lider al partenerilor din România şi Ucraina, şi "CRING", proiect în care Consiliul Raional Criuleni a beneficiat de fonduri europene.

După lansarea proiectelor, fostul preşedinte al raionului Criuleni ar fi şantajat membrii Asociaţiei pentru a-i determina să contribuie financiar la unele proiecte personale. Aceştia au declarat anchetatorilor că, pentru a-i convinge, bănuitul ar fi creat impedimente firmelor implicate în executarea proiectelor prin: stoparea procesului de eliberare a autorizaţiei pentru construcţia gropii de gunoi din satul Hruşova, Criuleni; refuzul alocării cofinanţării obligatorii din sursele bugetului raional, impusă de donator, prin ameninţarea că nu va crea întreprinderea de salubritate; nu va aloca sursele necesare ce asigură durabilitatea proiectului etc.

Părţile vătămate au recunoscut că, pentru a nu supune riscurilor executarea contractelor şi a nu ajunge în conflict cu donatorii, aceştia ar fi transferat suma indicată, în tranşe, pe conturile unei companii petroliere, recomandate de fostul preşedinte al raionului.

Menţionăm că în momentul reţinerii, Vitalie Rotaru ar fi încercat să se arunce de la etajul al şaselea al unui bloc din Capitală, dar a fost salvat de către ofiţerii de intervenţie operativă ai CAN. La faţa locului au fost chemate mai multe echipe speciale, inclusiv ambulanţa. Pentru a intra în apartament, oamenii legii au fost nevoiţi să taie uşa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe