Ex-lider ALDE, ironic: Tăriceanu poate să-şi închidă singur "dosarul politic" instrumentat de adversari

"Am fost numit de mai mulţi comunicatori ai ALDE "trădător". Dar niciodată nu s-a explicat ce am trădat. Frăţia corupţilor? Nu aveam cum, nu fusesem niciodată membru", şi-a exprimat nemulţumirea fostul co-preşedinte executiv al ALDE, Vasile Nistor, care susţine că a fost "executat" politic de penalii cu influenţă din partid.
Călin Popescu Tăriceanu, PNL
Călin Popescu Tăriceanu, PNL (Epoch Times România)

Fostul co-preşedinte executiv al ALDE, Vasile Nistor, primul lider din cadrul partidului care s-a aventurat să ceară condiţii de integritate şi, implicit, eliminarea "penalilor" din competiţia electorală, l-a ironizat pe Călin Popescu Tăriceanu căruia îi transmite că," printr-un singur gest", poate să scape singur acest aşa-zis "dosar politic" instrumentat de adversarii săi.

"În urmă cu o săptămână ofeream publicităţii lista penalilor care au orchestrat excluderea mea din ALDE, speriaţi de ideea introducerii unor criterii de integritate în partid. Am spus-o atunci, o repet şi acum, adoptarea principiilor de integritate este singura soluţie validă pentru reformarea clasei politice. Lupta anticorupţie începe cu integritatea fiecărui partid, fiecărui parlamentar, fiecărui ales local", a declarat Vasile Nistor, citat de stiripesurse.ro.

Tăriceanu l-a acuzat direct, în repetate rânduri, că vorbeşte despre integritate, onestitate şi anticorupţie doar pentru a prejudicia electoral ALDE. Ceea ce omite liderul ALDE să precizeze, în opinia 'disidentului', este că, la momentul declanşării procesului de reformare în partid, el era numărul doi în formaţiune.

"Din fruntea unui partid, din funcţia de preşedinte executiv, nu există nicio raţiune pentru a lovi în propria formaţiune. Am fost numit, de mai multe ori şi de mai mulţi comunicatori ai ALDE, "trădător". Dar niciodată nu s-a explicat ce am trădat. Frăţia corupţilor? Nu aveam cum, nu fusesem niciodată ", a subliniat Vasile Nistor.

Fostului lider ALDE i s-a reproşat, de asemenea, că a devenit principalul promotor al principiilor de integritate doar pentru a-şi asigura un loc pe listele PNL la alegerile parlamentare, însă, politicianul arată că nu candidează pe nicio listă deşi a fost ofertat.

"Am rămas membru al ALDE până în ultimul moment şi am deţinut calitatea de preşedinte executiv până la excluderea mea. Nu am părăsit partidul, despre care am crezut şi încă mai cred că poate fi salvat, ci am fost "executat" politic de penalii cu influenţă. Nu candidez pe nicio listă, deşi am fost ofertat. Am refuzat oferta naţional-liberalilor, după cum ei înşişi recunosc. A fost decizia mea, pentru a mă ocupa exclusiv de proiectul unui Parlament curat. De mişcarea pe care am iniţiat-o, "Acţiune pentru un Parlament curat 2016", a precizat Vasile Nistor.

Potrvit politicianului, excluderea sa din ALDE, "pusă la cale de gaşca celor certaţi cu legea", l-a convins dincolo de orice dubiu că proiectul său este un succes. "Teama lor de anticorupţie a fost amplificată de valul de susţinere pe care Acţiunea îl are în teritoriu, în rândurile membrilor ALDE şi nu numai."

"Acum, când demonstrez că nu locul pe o listă de partid a fost miza mea, ci salvarea unui partid cu potenţial, e clar pentru toată lumea că domnul Călin Popescu Tăriceanu a minţit. Însă eu nu am minţit când am publicat lista penalilor din ALDE. Chiar zilele acestea, unul dintre liderii partidului, Aristotel Căncescu, prezent pe lista întocmită de mine, a fost reţinut de DNA", a adăugat Vasile Nistor.

Cum poate scăpa Tăriceanu de "dosarul politic"

"Iar dacă tot vorbim despre adevăr sau minciună, să demontăm şi o altă minciună celebră a preşedintelui Călin Popescu Tăriceanu: "dosarul politic". Preşedintele Senatului susţine că este nevinovat, iar acuzaţiile care i se aduc sunt parte a unui "dosar politic" instrumentat de adversari, nu? Atunci de ce nu doreşte domnul Tăriceanu să închidă, printr-un singur gest, acest aşa-zis dosar politic, demisionând?

Fără calitatea de parlamentar, Tăriceanu va putea apărea în faţa judecătorilor de la instanţele inferioare, în care susţine că are încredere, iar dosarul ar fi devoalat ca o simplă înscenare. În plus, demisia sa din funcţia de preşedinte al Senatului ar fi un prim pas spre repararea imaginii acestei instituţii – mult prea afectată de lupta împotriva justiţiei dusă de Tăriceanu – şi singura şansă reală pentru ALDE de a scăpa de eticheta de "partid al penalilor".

Însă, dacă nu e vorba de niciun dosar politic, Călin Popescu Tăriceanu are toate motivele să se agaţe până în ultima clipă de fotoliul preşedintelui Senatului. Ceea ce şi face."