Evoluţia muzicii uşoare româneşti (Video)

Evoluţia muzicii uşoare româneşti
Evoluţia muzicii uşoare româneşti (YouTube)

Muzica uşoară româneasca, în conştiinţa publicului actual, îşi are rădăcinile situate înainte de anul 1989, în special făcând referire la interpreţii din generaţia anilor 50 - 90. Muzicienii tineri, având şi un stil foarte diferit, consideră că aparţin de muzica pop, nu uşoară. Se marchează, în acest fel, o delimitare între generaţii. Dar muzica uşoară are un concept mult mai larg decât cred tinerii din ziua de azi. Mai exact, prin ea se înţelege totalitatea genurilor de muzică de consum, adică: rock, pop, rap, disco, folk ş.a.

O istorie a evoluţiei muzicii uşoare româneşti, a fost realizată într-un mod original de 3 tinere, care interpretează, într-un videoclip intitulat “Evoluţia muzicii uşoare româneşti”, versuri din aproximativ 70 de melodii româneşti, de la piese care au făcut istorie şi care şi acum sunt fredonate de mulţi dintre noi.

"Mini-concertul" celor trei începe cu celebra "Zaraza" a lui Cristian Vasile, din 1931, şi se încheie cu "Ecou", o melodie lansată în 2013. Din repertoriu, publicat de asemenea în întregime în descrierea clipului, fac parte: "Mi-am pus busuioc în păr" - Maria Tănase, "Macarale" - Trio Grigoriu, "Du-mă acasă măi tramvai" , Gigă Petrescu, "Găseşte-mi loc în inima ta" - Ştefan Bănică Jr., "Am doar 18 ani" - Vama veche, Pleacă - Vunk ft. Antonia şi altele.

Marta Cotuna, Ana Hutu şi Beck Corlan, trei fete talentate au realizat această înregistrare cu scopul de a promova muzica românească, atât în ţară, cât şi peste hotare.

"Sunt mult mai multe piese valoroase în istoria muzicii uşoare româneşti şi cel puţin încă atâtea care nu merită menţionate, însă, cu bune şi rele, acest proiect se vrea a fi o reprezentare subiectivă a realităţii despre muzica uşoară românească", menţionează Marta Cotuna în descrierea ataşată videoclipului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură