Evenimentele din 07 aprilie 2009 sunt si azi inca o enigma

Presedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu.
Presedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu. (wikipedia.org)

Azi, 07 aprilie 2011, vor fi oficiate de comemorare a victimelor protestelor in piata Marii Adunari Nationale. Politicienii si participantii la evenimente sunt asteptati sa depuna flori la piatra comemorativa instalata acolo la initiativa fostului presedinte interimar Mihai Ghimpu.

Tot astazi, Damian Hancu, participant la evenimente, va lansa o carte in care evoca acele zile, iar Prim-ministrul Vlad Filat va avea o intalnire la Guvern cu o parte dintre participantii la revolte.

In urma eventimentelor din 07 aprilie 2009 multi tineri au fost arestati, batuti si maltratati in izolatoarele de detentie preventiva. Doar 15 persoane, printre care doi politisti, au fost condamnate pana in prezent.

Potrivit datelor oficiale, peste 460 de oameni au avut de suferit de pe urma torturii dupa evenimentele din aprilie 2009. Trei tineri au fost gasiti morti.

Pentru a demonstra cauza decesului lui Valeriu Boboc de 23 de ani, a fost nevoie de o expertiza internationala. Rezultatele au aratat ca tanarul a murit din cauza unor lovituri. Suspectul in acest caz este politistul Ion Perju. Judecata nu s-a pronuntat deocamdata asupra vinovatiei acestuia.

Procuratura Generala i-a inaintat invinuirea si fostului ministru de Interne, Gheorghe Papuc, dar si fostului comisar general al Capitalei, Vladimir Botnari. Ei sunt acuzati de neglijenta in serviciu, soldata cu decesul lui Valeriu Boboc si cu alte urmari grave.

15 persoane au fost condamnate si 160 de dosare penale au fost intentate. Este bilantul facut de Procuratura Genrala dupa doi ani de la evenimentele devastatoare din aprilie 2009. Pentru dezordini in masa si jafuri, procurorii au pornit 102 cauze penale dintre care doar 30 au fost trimise in instanta. Judecatorii au pronuntat 18 sentinte, iar opt persoane au fost condamnate.

Evenimentul din 07 aprilie a creat un lung sir de dezbateri. Astfel la La 06 martie, la Publika.TV, analistul politic, Igor Botan a mentionat ca de la evenimentele din aprilie 2009 Moldova a pierdut stabilitatea politica si a castigat a speranta, care nu s-a realizat si care nu se stie daca va mai fi realizata. Aceasta sperata este democratia.

Fostul membru al Partidului Liberal Democrat, Calin Vieru, a mentionat ca moldovenii si-au pierdut o parte din suflet, pentru ca nu au primit raspunsuri la intrebarile aparute dupa evenimentele din apriilie 2009. "Moldova mai ramane o Africa a Europei. Nimeni nu pretinde ca in 2 ani trebuie sa urnim muntii din loc, insa macar ceva se putea afla", a subliniat Vieru.

Si jurnalistul Valeriu Renita este de parere ca actuala guvernare are de ascuns ceva. "Adevarul se scunde tot mai adanc sub cuvinte si monumente de granit", a punctat acesta.

Renita considera ca la 7 aprilie 2009 a avut loc o revolutie de catifea. "A fost o revolutie de catifea cu un scenariu inspirat din afara. Chiar inainte de alegerile din 5 aprilie, opozitia de atunci spunea ca scrutinul va fi fraudat. S-a pregatit momentul potrivit pentru atac", explica jurnalistul.

Consilierul municipal, Oleg Cernei, considera ca nu s-a ajuns la un rezultat concret in cadrul anchetei cu privire la evenimentele din aprilie 2009, pentru ca nu exista o pozitie transanta.