Euroregiunea Nistru, un mod subtil de a influenţa situaţia din Transnistria - Kommersant

Acordul privind crearea Euroregiunii „Nistru” a fost semnat joi la Kiev de către reprezentanţii administraţiei regiunii  Viniţa, din partea Ucrainei, şi conducătorii a 6 raioane din Republica  Moldova (Donduşeni, Ocniţa, Rezina, Soroca, Floreşti, Şoldăneşti).
Acordul privind crearea Euroregiunii „Nistru” a fost semnat joi la Kiev de către reprezentanţii administraţiei regiunii Viniţa, din partea Ucrainei, şi conducătorii a 6 raioane din Republica Moldova (Donduşeni, Ocniţa, Rezina, Soroca, Floreşti, Şoldăneşti). (www.gov.md)

Întrevederea pe care premierul R. Moldova, Vlad Filat, a avut-o joi cu preşedintele ucrainean, Victor Ianukovici, dar şi cu omologul său de la Kiev, Nikola Azarov, a culminat cu semnarea acordului privind constituirea euroregiunii Nistru, un proiect ce poate atrage Transnistria către Europa.

Ucraina urmează să folosească acest proiect pentru a atrage finaţare de la UE, dar şi pentru a influenţa subtil asupra situaţiei din Transnistria, scrie kommersat.ua, preluat de UNIMEDIA.

Vizita lui Filat în capitala ucraineană a constitit o nouă etapă în refacerea relaţiilor moldo-ucrainene, mult timp îngheţate. Acordul semnat prevede crearea euroregiunii Nistru, ce va uni regiunea Viniţa, şase regiuni din Republica Moldova şi două regiuni din Transnistria. Deşi reprezentanţii Tiraspolului au lipsit la ceremonia de semnare a documentului, publicaţia scrie că liderul Evgheni Şevciuk şi-ar fi dat deja acordul.

Ministrul de externe al Ucrainei, Kostiantin Grişcenko, scria la începutul săptămânii pe blogul său despre necesitatea creării acestei euroregiuni trilaterale. Potrivit lui, această structură va deveni un factor important pentru apropierea dintre Chişinău şi Tiraspol, prin eliminarea obstacolelor în circulaţia mărfurilor, capitalului şi forţei de muncă.

În realitate, însă, adevăratul scop al structurii Nistru sunt proiectele investiţionale şi granturile oferite de Uniunea Europeană, scrie publicaţia, care citează o sursă din cadrul Ministerului de Externe de la Kiev. În bugetul UE sunt prevăzute surse pentru finanţarea proiectelor interstatale unite prin euroregiuni, iar Ucraina şi Moldova ar putea să concureze cu ţările UE pentru a primi aceşti bani. Perspectivele sunt mari, în contextul în care Europa susţine Chişinăul şi acordă o mare atenţie conflictului transnistrean, scrie kommersant.ua.

Republica Moldova, Ucraina şi România au creat în anul 2000 euroregiunile Dunărea de Jos şi Prutul de Sus, dar Kievul consideră nesatisfăcătoare rezultatele acestei unificări trilaterale, pentru că România, folosindu-se de influenţa sa la Bruxelles, a acaparat pentru propriile proiecte marea parte a surselor financiare acordate de UE, potrivit publicaţiei ucrainene. "Acum, Ucraina se aşteaptă ca repartizarea banilor să se facă just", notează Kommersant.

Un alt rezultat important în urma creării euroregiunii Nistru ar fi implicarea Transnistriei în colaborarea cu Uniunea Europeană. Până acum, Tiraspolul a fost orientat doar spre Rusia, dar odată cu schimbarea conducerii lasă de înţeles că politica externă ar putea avea mai mulţi vectori. Important e ca să demonstrăm oamenilor din Transnistria că o colaborare cu Europa poate fi benefică", a subliniat sursa citată de Kommersant.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului moldovean, scopul semnării Acordului de constituire a euroregiunii Nistru constă în consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor de bună vecinătate, parteneriat şi cooperare în domeniul economic, social, cultural şi umanitar dintre cele două state, la nivel regional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe