Europarlamentar slovac: „Acţiunile ruseşti provoacă haos şi instabilitate”

Un  comandant militar ucrainean prezintă, la o conferinţă de presă în 18   mai 2015, o armă găsită asupra unui soldat rus capturat în Ucraina.
Un comandant militar ucrainean prezintă, la o conferinţă de presă în 18 mai 2015, o armă găsită asupra unui soldat rus capturat în Ucraina. (Captură Foto)

În apropierea Summitului Parteneriatului Estic de la Riga, tot mai mulţi se întreabă ce se va întâmpla în viitor cu ţări precum Moldova, Georgia, Ucraina. Europarlamentarul slovac Ivan Štefanec este de părere că oamenii din aceste ţări trebuie să creadă în proiectul european, deoarece în comparaţie cu Rusia, UE oferă stabilitate şi pace.

Potrivit politicianului, nu numai Ucraina, Moldova şi Georgia se aşteaptă să semneze Acordul de Asociere cu UE, dar, de asemenea „există şi din partea UE o aşteptare generală că trebuie să mergem mai departe şi să întărim relaţia cu aceste ţări atât economic cât şi social sau cultural.”

Dacă s-ar face o analiză a relaţiilor comerciale din ultima perioadă ale acestor trei state, s-ar observa clar că sunt îndreptate mai mult spre Uniunea Europeană decât spre Rusia. Totuşi, în opinia deputatului european, UE nu pune accent doar pe economie.

„O relaţie mai strânsă cu UE înseamnă şi întărirea zonei de stabilitate şi pace, exact contrariul a ceea ce încearcă să facă Rusia în aceste teritorii, adică destabilizare şi război. Acţiunile ruseşti provoacă haos şi instabilitate”, a declarat Ivan Štefanec, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Mai mult decât atât, politicianul de centru-dreapta a ţinut să puncteze că: „Războiul hibrid dus de Rusia nu se limitează, din păcate, în aceste ţări. Vedem şi în ţări UE, în ţara mea, Slovacia, de exemplu, dar şi în alte ţări din centrul şi estul Europei, propagandă, dezinformare şi aşa mai departe. Aceste chestiuni trebuie combătute din interiorul UE, şi ce trebuie să facem este să spunem adevărul, căci propaganda rusă răspândeşte doar minciuni. Eu nu cred că trebuie să facem cum face Rusia."

Precizăm că Summitul Parteneriatului Estic din acest an se va desfăşura la Riga în perioada 21-22 mai şi va fi prezidat de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.