Europarlamentar: În R. Moldova, dacă ai o opinie diferită, ai foarte puţine şanse să performezi

Moldova nu va deveni membră a UE dacă nu se va reconstrui din temelii. Nu se vede nici dorinţa clară a clasei politice de la Chişinău de a aplica rapid setul de legislaţie europeană necesar, afirmă Helmut Scholz.
Helmut Scholz, eurodeputat german
Helmut Scholz, eurodeputat german (facebook.com/Helmut Scholz)

Europarlamentarul german Helmut Scholz susţine că situaţia din R. Moldova a pus Uniunea Europeană pe gânduri. Diferenţa dintre progresele de pe hârtie, puterea în creştere a oligarhilor, exact în timpul unor guvernări ”pro-europene”, pe de o parte, precum şi plecările masive ale tinerilor din ţară, pe de alta, îi face pe europeni să caute mecanisme de aplicare a Acordurilor de Asociere în interesul tuturor cetăţenilor unei ţări, şi nu doar a privilegiaţilor”, declară Scholz, într-un interviu pentru radio Europa Liberă.

Mai mult, eurodeputatul german a ţinut să atenţioneze că, după discuţiile cu societatea civilă şi cu partidele de opoziţie, care nu au avut şanse reale la alegerile prezidenţiale, a ajuns la concluzia că este o diferenţă mare între drepturile politice, garantate de Constituţia Republicii Moldova, şi cum sunt aceste drepturi respectate în realitate în viaţa de zi cu zi. ”Dacă ai o opinie diferită, ai foarte puţine şanse să performezi în societate.”

”Ştiu că mulţi moldoveni aşteaptă ca ţara lor să devină cât mai curând, cât mai rapid, membru al UE. Acest lucru nu va fi posibil dacă ţara şi societatea nu se reconstruiesc din temelii. Comisia, Consiliul şi Parlamentul ar trebui să spună foarte clar acest lucru, mai ales că nu văd o dorinţă clară a clasei politice de la Chişinău să aplice cât mai rapid setul de legislaţie europeană necesar”, a adăugat eurodeputatul.

În concluzie, Helmut Scholz contrazice alţi europarlamentari şi spune că, atâta vreme cât Parlamentul European a votat condiţionarea banilor din Asistenţa Macrofinanciară de aplicarea de către autorităţile moldovene a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, banii vor veni doar în aceste condiţii. ”Noi încă mai cerem şi sperăm că aceste recomandări să fie aplicate până la alegerile parlamentare”, afirmă Scholz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe