Europa pregătită să lanseze mecanismul SPV pentru afacerile cu Iranul

(Getty Images)

Germania, Franţa şi Marea Britanie sunt pregătite să lanseze un mecanism special care va permite fluxuri de capital către Iran fără a fi încălcate sancţiunile SUA aplicate împotriva Teheranului. Măsura este un efort de a menţine în vigoare acordul nuclear încheiat în 2015 între iranieni şi marile puteri, potrivit RFE/RL.

Aşa-numitul vehicul special (SPV), ce urmează să intre în vigoare la 31 ianuarie a fost creat pentru a facilita plăţi legate de exporturile şi importurile iraniene, inclusiv în cazul produselor petroliere, atât timp cât firmele implicate îşi desfăşoară activitatea conform legislaţiei UE.

Acest mecanism susţine un sistem sofisticat de barter, proiectat pentru a evita sancţiunile impuse de administraţia Trump companiilor străine care continuă să facă afaceri cu Iranul.

Planul s-a aflat mult timp în stadiul de elaborare, însă agenţia germană de ştiri DPA a precizat miercuri că SPV este pregătit să fie lansat în mod oficial, concentrându-se pe zone care nu sunt vizate de sancţiunile SUA.

Wall Street Journal a raportat că cele trei ţări au început procesul de înregistrare a SPV pentru a utiliza un canal de plăţi care va permite schimburi de mărfuri între companiile europene şi iraniene fără a fi necesare tranzacţii financiare directe.

Germania, Franţa şi Marea Britanie – care au semnat acordul nuclear împreună cu SUA, Rusia şi China – au depus multe eforturi pentru a menţine în vigoare acordul după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat în luna mai a anului trecut că va ieşi din înţelegere şi va reimpune sancţiuni împotriva Teheranului.

UE susţine SPV dar nu este implicată în mod direct, au precizat oficiali. Măsurile urmăresc să protejeze companiile europene în faţa penalizărilor SUA şi să le permită să recupereze orice daune financiare legate de sancţiuni.

Planul şi detaliile ar putea fi anunţate atunci când miniştrii de externe ai UE se întâlnesc la Bucureşti, într-o întrunire informală pe 31 ianuarie.

După negocierile cu Iranul, cele trei ţări intenţionau să pună SPV în aplicare în luna noiembrie, dar ţările au încercat să găsească modalităţi de a reduce la minimum riscul sancţiunilor SUA pentru firmele implicate.

Cu toate acestea, la 28 ianuarie, ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat că "suntem pe cale să ne implementăm planul".

Scopul este acela de a se asigura că beneficiile economice oferite Iranului în cadrul negocierilor din 2015 rămân suficiente pentru ca Teheranul să respecte cu stricteţe bordurile plasate în programul său nuclear.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Teheranul aparent a respectat până acum termenii acordului cu privire la dezvoltarea nucleară, în ciuda retragerii SUA.

Totuşi, Iranul a continuat să testeze rachete balistice, despre care Washingtonul şi mulţi din Europa susţin că ar putea fi în final echipate cu arme nucleare. Teheranul insistă că programul are o natură pur defensivă.

Cu toate acestea, Europa menţine o linie dificilă în politica cu Iranul în ceea ce priveşte programul de rachete balistice.

"Este esenţial să le arătăm colegilor noştri americani că mergem în aceeaşi direcţie ca şi ei pe o serie de probleme cum ar fi rachetele balistice şi activităţile regionale ale Iranului", a declarat ministrul belgian de externe Didier Reynders, când a sosit la reuniunea UE de la Bucureşti.

În 25 ianuarie, Franţa a declarat că este pregătită să impună noi sancţiuni împotriva Teheranului dacă discuţiile privind programul său de rachete nu înregistrează niciun progres.