Europa: Manifestaţii contra Monsanto şi a organismelor modificate genetic în mai multe oraşe

Un barbat protesteaza si afiseaza o pancarta pe care este scris "Fara patente asupra vietii, opriti Monsanto" in timpul unei demonstratii impotriva patentelor alimentare in Munich, Germania, 20 iulie 2010.
Un barbat protesteaza si afiseaza o pancarta pe care este scris "Fara patente asupra vietii, opriti Monsanto" in timpul unei demonstratii impotriva patentelor alimentare in Munich, Germania, 20 iulie 2010. (Christof Stache / AFP / Getty Images)

În mai multe oraşe europene, mii şi mii de persoane s-au reunit sâmbătă, în special din Olanda, Franţa, Austria şi Germania, pentru a protesta faţă de compania - gigant americană agrochimică Monsanto şi în general faţă de organismele modificate genetic, de pesticide şi de alte produse chimice.

Câteva sute de protestatari de toate vârstele s-au reunit la Paris pentru a participa la o manifestaţie în piaţa Trocadero în cadrul unei "mobilizări cetăţeneşti mondiale" iniţiate prin intermediul reţelelor sociale de către mişcarea Occupy-Monsanto.

Protestatarii de toate vârstele, de cele mai multe ori veniţi cu copii şi purtând, majoritatea, autocolante "Vade retro Monsanto", au cerut o etichetare obligatorie a produselor care conţin organisme modificate genetic.

"Organisme modificate genetic, nici pe câmpurile noastre, nici în farfuriile noastre", scria pe o pancartă, iar pe alta - "Monsanto jefuieşte şi ucide ţăranii şi planeta".

Între 350 şi 450 de manifestanţi au defilat la Strasbourg, în estul Franţei, în Piaţa Parlamentului European din centrul oraşului.

Manifestaţia a reunit în Olanda, potrivit organizatorilor, peste 4.000 de persoane, în special al Wageningen, centrul industriei agroalimentare situat în estul ţării şi supranumit "Food Valley".

În cadrul manifestaţiei, participanţii au depus jerbe de flori în faţa birourilor Monsanto, arborând pancarte pe care se putea citi "Monsanto ucide", "Salvaţi biodiversitatea". La Amsterdam au fost 1.200 de manifestanţi în piaţa centrală Dam.

Câteva sute de persoane au ieşit la Viena, în Austria, cu eşarfe şi bonete pentru a defila în centrul oraşului, în pofida temperaturilor scăzute, cu pancarte care proclamau: "NU organismelor modificate genetic", "Stop Monsanto".

În plus, aproximativ 300 de persoane au manifestat în ploaie la Berlin şi tot atâtea la München.

Două organisme modificate genetic au primit recent autorizaţia de cultivare în Uniunea Europeană: cartoful Amflora, dezvoltat de grupul german BASF, care s-a dovedit un eşec comercial, şi porumbul MON 810 produs de Monsanto.

Cultura porumbului MON 810 a fost autorizată în 1998 pentru 10 ani, iar Monsanto a cerut reînnoirea acestei autorizaţii în 2007, dar procesul a fost îngheţat din cauza opoziţiei mai multor state.

Nu mai puţin de opt ţări europene - Franţa, Germania, Luxemburg, Austria, Ungaria, Grecia, Bulgaria şi Polonia - au adoptat clauze de salvgardare pentru a interzice pe teritoriile lor cultura organismelor modificate genetic autorizate.