Europa, în franjuri. Salvini: “Într-un an, vom vedea dacă există o Europă unită”

Liderul partidului italia Liga, Matteo Salvini
Liderul partidului italia Liga, Matteo Salvini (Getty Images)

Liderul populist de dreapta şi ministru de Interne al Italiei, Matteo Salvini, a sugerat că s-ar putea ca Uniunea Europeană să nu aibă “un viitor în forma sa actuală”, adăugând că următoarele 12 luni sunt cruciale pentru a determina cum se va schimba blocul.

Salvini a făcut comentariile după o discuţie despre criza permanentă a imigraţiei, ce provoacă tensiuni în rândul liderilor blocului. El a criticat celelalte state membre pentru plasarea poverii pe umerii Italiei şi a insistat că ţara sa “nu poate accepta niciun caz suplimentar [cerere de azil]”.

“În următoarele luni, se va decide dacă Europa are un viitor în forma sa actuală sau dacă totul a devenit inutil”, a declarat liderul partidului italian de dreapta Liga într-un interviu cu Spiegel Online.

“Nu este vorba doar de bugetul pentru următorii şapte ani. Anul următor vom avea noi alegeri pentru Parlamentul European. Într-un interval de un an vom vedea dacă mai există sau nu o Europă unită”.

Salvini, care a lăudat abordarea preşedintelui american Donald Trump privind imigraţia, a repetat faptul că ambarcaţiunile umanitare, inclusiv câteva operate de ONG-uri din Germania, nu ar trebui să funcţioneze în largul coastei Libiei deoarece ele “susţin traficanţii de imigranţi şi încurajează imigranţii să accepte riscul” de a traversa Mediterana.

Italia a continuat să refuze să primească în porturile sale astfel de ambarcaţiuni şi, în cel mai recent caz, ambarcaţiunea germană Lifeline, care a ridicat 234 de imigranţi din largul coastei Libiei, a primit în cele din urmă aprobarea să andocheze miercuri într-un port maltez după ce a rămas blocată în Mediterană timp de câteva zile.

“După ce nava umanitară Aquarius a fost trimisă în Spania, acum nava Lifeline va merge în Malta şi această ambarcaţiune ilegală va fi în cele din urmă confiscată”, a scris Salvini marţi într-o postare pe Twitter. “Pentru femeile şi copiii care într-adevăr fug de război, porţile sunt deschise, dar pentru toţi ceilalţi, nu! #stopinvasion”.

Mai degrabă, pazele de coastă libiană, tunisiană şi egipteană ar trebui să ridice imigranţii din apropierea coastei africane, a declarat Salvini în interviu, susţinând de asemenea crearea unor centre speciale nu doar în Africa de Nord, ci şi în Balcani.

Salvini a mai precizat că, deşi nu există un dialog între el şi cancelarul german Angela Merkel, el comunică cu ministrul german de Interne, Horst Seehofer.