Europa cunoscuta drept "Dusmanul de top al balenelor”

Vinatoarea unei prazi din ce in ce mai putin dorita: chimicalele toxice acumulate in balene ingrijoreaza autoritatile europene
Vinatoarea unei prazi din ce in ce mai putin dorita: chimicalele toxice acumulate in balene ingrijoreaza autoritatile europene (prin bunavointa lui Mark Votier)

Societatea de Conservare a Balenelor si Delfinilor (WDCS) sustine ca Europa este cel mai mare dusman al balenelor. Nicolas Entrup, directorul executiv pentru Germania si Austria, pedepseste aspru Europa.

"Europei ii place sa arate cu degetul catre Japonia atunci cand vine vorba de vanatoarea de balene. Cu toate acestea, norvegienii, islandezii si danezii omoara mii de astfel de animale din oceanele lor. Acum, aceste natiuni inrautatesc situatia vanand balene din ce in ce mai mult si exportand carne de balena in Japonia mai mult ca niciodata”, sustine Entrup.

Cine are nevoie de asa de multa carne de balena?

Islandezii isi deschid sezonul de vanat balene cu prima victima la sfarsitul lui Mai, 2009. Pe lista Islandei sunt urmatoarele norme pentru 2009: 150 de balene cu inotatoare, ale caror dieta consta in pesti mici, calmar si crustacee si 100 de balene cu inotatoare de dimensiuni mai mici.

Balenele cu inotatoare sunt pe locul doi intre balenele mici — doar balena pitica este mai mica. Cand ajunge la maturitatea sexuala (6-8 ani), masculii si femelele din aceasta specie masoara in medie de la 6,9 la 7,4 metri in lungime. Din moment ce exista putin profit din vanzarea interna a acestor animale magnifice, islandezii intentioneaza sa vanda peste 6000 de tone de carne Japoniei.

Potrivit statisticilor celor de la WDCS, guvernul norvegian, punand capat unei lacune intinse, sustine din nou vanzarea de carne de balena catre Japonia, astfel incat vanatorii nu trebuie sa se mai gandeasca cum sa scape de corpurile celor 885 de balene cu cocoasa. Dar ramane de vazut daca Japonia va accepta o cantitate atat de mare, din moment ce cererea pentru aceasta delicatete scumpa a scazut.

De asemenea, locuitorii din Groenlanda vaneaza balene si ofera o supraabundenta de carne spre vanzare, potrivit organizatiilor care protejeaza balenele. Cu toate acestea, Danemarca vrea sa inainteze o petitie care sa sanctioneze uciderea a 10 balene cu cocoasa intr-un an in Groenlanda. Acordul este programat pentru solutionare la sfarsitul lui Iunie 2009, in timpul celei de 61-a intalnire a IWC (Comisia Internationala pentru Balene). Justificarea pentru a obtine un astfel de permis? Sa hraneasca bastinasii!

Metale grele

Testele carnii de balena au rezultat ocazional in descoperirea unor concentratii mari de substante toxice. Nivelurile acceptabile de mercur, PCB (policlorina bifenol) si DDT au fost depasite de mii de ori potrivit cercetarilor intreprinse de organizatii pentru protectia animalelor precum Pro Wildlife e.V. si OceanCare.

Populatiile care consuma frecvent si regulat carne de balena si de delfin prezinta simptome crescute de pierdere a memoriei, Parkinson si un sistem imunitar compromis.

Justificarea cresterii vanatorii de balene in Europa sub pretextul ca se hraneste populatia indigena nu este necesara. Activistii WDCS considera ca aceasta dezvoltare creste provocarile politice reale. Dincolo de asta, balenele cu cocoasa au fost protejate ani intregi, dar se pare ca drepturile lor in Europa si legile care au legatura cu protectia lor sunt ignorate.