Europa ar trebui să-şi facă griji cu privire la compania Huawei, avertizează un comisar UE

Andrus Ansip, comisarul UE pentru piaţa unică digitală europeană
Andrus Ansip, comisarul UE pentru piaţa unică digitală europeană (Getty Images)

Uniunea Europeană ar trebui să fie îngrijorată în privinţa Huawei şi a altor companii hi-tech chineze din cauza riscului pe care îl prezintă acestea pentru industria şi securitatea blocului, a afirmat vineri comisarul UE pentru piaţa unică digitală europeană, potrivit Reuters.

„Trebuie să fim îngrijoraţi în legătură cu aceste companii”, a declarat Andrus Ansip la o conferinţă de presă în Bruxelles, la o zi după ce un director executiv al gigantului hi-tech chinez Huawei a fost arestat în Canada ca parte a unei investigaţii asupra unei presupuse fraude bancare.

Huawei, care a generat venituri de 93 miliarde de dolari în 2017 şi ocupă o poziţie importantă în China, se confruntă cu o examinare atentă a legăturilor sale cu guvernul comunist chinez, venită din partea multor naţiuni occidentale mânate de temeri că această companie ar putea fi folosită de Beijing pentru spionaj.

Ansip a afirmat că este îngrijorat de faptul că li s-a cerut, companiilor hi-tech chineze, să coopereze cu serviciile de informaţii ale Partidului Comunist Chinez.

De asemenea, el a precizat că aceste companii produc cipuri care ar putea fi folosite „pentru a ne obţine secretele”.

„Ca oameni de rând normali, trebuie să ne temem”, a mai susţinut el, adăugând că nu deţine suficiente informaţii în legătură cu recenta arestare din Canada.

Autorităţile canadiene au declarat, miercuri, că directorul financiar al Huawei Technologies din China - Sabrina Meng Wanzhou – va fi extrădată în Statele Unite. Sabrina este fiica fondatorului companiei Huawei, Ren Zhengfei, un apropiat al Partidului Comunist şi al Armatei de Eliberare a Poporului din China.

Compania Huawei, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de echipamente de comunicaţii, este şi cea mai controversată. Ascensiunea sa a fost presărată cu scandaluri - primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.