Eurogrupul exclude că ar fi necesar un nou bailout pentru Grecia

Mário Centeno, preşedintele Eurogrupului
Mário Centeno, preşedintele Eurogrupului (José Manuel Ribeiro/AFP/Getty Images)

Preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno, a anunţat în primele ore ale zilei de vineri că Grecia şi-a încheiat programul de asistenţă MES (Mecanismului european de stabilitate) de 8 ani şi nu va mai avea nevoie de bani pentru bailout (salvare financiară).

“Astăzi, instituţiile confirmă că Grecia a implementat toate cele 88 de acţiuni precedente şi cea de-a patra şi ultimă evaluare. Acest lucru arată că Grecia şi-a încheiat cu succes programul MES. Nu va mai exista un alt program în Grecia”, a declarat el reporterilor.

Acesta a lăudat creditorii internaţionali pentru că au susţinut Grecia, plătindu-i o sumă totală de 240 miliarde de euro în numerar, la cele mai scăzute dobânzi, pe durata a trei programe MES.

Grecia, a afirmat el, se va alătura acum Irlandei, Spaniei, Ciprului şi Portugaliei în rândul ţărilor din zona euro care “stau pe propriile picioare” din nou, în schimbul unor angajamente pe termen lung privind bugetul şi reformele.

De asemenea, Centeno a anunţat un pachet de reducere a datoriei pentru a proteja sustenabilitatea datoriei Greciei, inclusiv prelungirea pe 10 ani a creditelor oferite de Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (adică, fondul de criză temporar al zonei euro) şi amânarea dobânzilor timp de 10 ani.

Grecia a acumulat o datorie masivă cât timp a implementat măsuri de austeritate pe fondul unei crize economice începând din 2010. În 2015, creditorii internaţionali ai Greciei – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – au semnat un acord cu Atena privind aprobarea celui de-al treilea pachet de bailout în valoare de aproximativ 86 miliarde de euro în schimbul unor reforme dure, care au inclus reduceri ale pensiilor şi creşteri ale taxelor.

Atena şi creditorii săi internaţionali au ajuns la un acord în primele ore ale zilei de vineri în privinţa ultimei tranşe a banilor pentru bailout, care vor reduce povara datoriei naţiunii UE, a declarat Eurogrupul.

Acordul a fost anunţat prima dată de Centeno după finalizarea celei de-a patra şi ultime evaluări a programului de austeritate al Greciei. În baza acordului, MES va plăti elenilor ultima tranşă din programul de bailout, aproximativ 17,4 miliarde de dolari.

“Conducerea MES urmează să aprobe plata celei de-a cincea şi ultime tranşe din programul MES în valoare de 15 miliarde de euro”, au precizat creditorii.