Eurodeputat Jobbik acuzat de spionaj al instituţiilor UE în favoarea Rusiei

(ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)

Biroul procurorului şef al Ungariei a anunţat că a cerut preşedintelui Parlamentului European să ridice imunitatea eurodeputatului Bela Kovacs, membru al partidului de extremă dreapta, Jobbik, suspect de spionaj în favoarea Rusiei, informează politcs.hu.

Un purtător de cuvânt al biroului Procurorului Şef a declarat pentru publicaţia Magyar Nemzet că Biroul pentru Protecţia Constituţiei a întocmit un dosar pe numele eurodeputatului Jobbik, suspectat de spionarea instituţiilor UE. Kovacs este acuzat că ar fi conspirat cu diplomaţi ruşi, acesta călătorind la Moscova lunar.

Soţia lui Kovacs are dublă cetăţenie, rusă şi austriacă şi ar fi lucrat pentru KGB, mai relevă publicaţia citată.

Infracţiunile pentru care este investigat eurodeputatul Jobbik sunt pasibile de pedeapsă cu închisoarea între doi şi opt ani, a precizat Fazekas, care a adăugat că acest caz este "secret" şi nu poate dezvălui mai multe informaţii.

Reamintim că legătura între Jobbik şi Moscova este de notorietate de ani buni. În 2010, presa britanică relata faptul că Jobbik şi Gabor Vona au fost anchetaţi de către serviciul secret ungar şi de către procuratură sub suspiciunea că ar fi primit finanţare din Rusia. Rezultatele anchetelor nu au fost făcute publice niciodată însă faptul că Jobbik, cel de al treilea partid din Ungaria este sub aripa lui Putin, a devenit de notorietate publică.

Reaminitm că Vona Gabor a fost invitat în luna mai 2014 să ţină un discurs în Moscova alături de ideologul Kremlinului, Alexander Dughin. Prezenţa liderului Jobbik la Moscova a fost prezentată că ”o reuşită importantă” care demonstrează o dată în plus că liderii ruşi îi văd pe membrii partidului extremist drept parteneri.

Conform Foreign Affairs, departamentul de relaţii externe al Rusiei a dezvoltat în ultimii ani relaţii tot mai strânse cu partidele extremiste din Europa, precum Jobbik şi Frontul Naţional Francez, ce ar urma să fie folosite în lansarea unui proces de destrămare a Uniunii Europene.

Vona Gabor este considerat un apropiat al lui Dughin, ideologul lui Putin văzându-l pe acesta un aliat în eforturile de crearea a unui Front Eurasiatic comun.

Ultima oară Alexander Dughin s-a aflat în România în septembrie 2013, întâlnindu-se cu Adrian Năstase la Fundaţia Titulescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe