Eurasia care se naşte: proiect faraonic al Chinei la porţile UE

Alexander Lukaşenko, ultimul dictator al Europei, la o paradă militară de pe 3 iulie 2011 în Minsk
Alexander Lukaşenko, ultimul dictator al Europei, la o paradă militară de pe 3 iulie 2011 în Minsk (NIKOLAI PETROV / AFP / Getty Images)

La porţile Uniunii Europene, situat la marginea autostrăzii M1 care leagă Moscova cu Berlinul, un proiect uriaş finanţat de Beijing pe teritoriul Republicii Belarus şi care va costa 3 miliarde de dolari, va da naştere "oraşului modern din continentul Eurasiatic"

Un întreg oraş industrial este deja proiectat la porţile Europei, în Belarus, şi va fi construit caramidă cu caramidă de chinezi cu scopul de a acţiona ca o punte de legatură între Rusia şi Uniunea Europeană, dar şi ca o piaţă de desfacere pentru produsele industriale importante din China. Proiectul este demn de a fi numit faraonic şi, de fapt, este făcut pe măsura ambiţiilor preşedintelui Belarusului Aleksandr Lukaşenko, coroborat cu setea de expansiune a Chinei.

Conform publicaţia La Stampa, China finanţează o mare parte din construcţia acestui oraş, contribuţia fiind de 3 miliarde dolari. Prin contract, cel puţin jumătate din muncitori trebuie să fie chinezi (un număr de 650.000 de chinezi au obţinut deja viză de lucru). Totodată trebuie folosite atât tehnologie cât şi materiale din China. Belarus oferă zona unde se va realiza proiectul, o suprafată de teren imensă, situată în pădurile din apropierea capitalei Minsk. Conform declaraţiilor publice de până acum, odată finalizat, oraşul va avea suficiente apartamente pentru a găzdui 155.000 de oameni.

În afară de dimensiunea proiectului, unul din scopurile sale este de a aduce exportatorii chinezi la mai puţin de 300 km de porţile Uniunii Europene, respectiv graniţele Belarusului: în partea de vest cu Polonia şi Lituania, la sud cu Ucraina, la nord cu Letonia şi la est cu Rusia. De asemenea, datorită acordurilor între Rusia, Kazahstan şi Belarus, produsele din noul oraş vor fi vândute ruşilor şi kazahilor fără a fi împovărate de taxe.

China a început să se mute în străinătate

Pentru China, este vorba exact despre extensia naturală a noii sale politici industriale. Lucrătorii din Bangladesh şi Cambodgia precum şi unele ţări din Africa sau Asia Centrală au deja angajatori chinezi, iar acum noul oraş din Belarus va permite Chinei să angajeze forţa de muncă la preţ scăzut. Conform estimărilor, un lucrător în Belarus are un salariu mediu de 400 de euro pe lună. Aceste cifre sunt mai mari decât salariile din China, dar au fost luate în considerare avantajele economice - costurile de transport inexistente şi nicio obligaţie de a plăti taxe pentru a vinde în Rusia.

Pentru moment, oraşul viitorului nu are un nume. Documentele vorbesc în termeni generali de "oraş modern din continentul Eurasiatic". Ceea ce se ştie exact este faptul că oraşul va fi construit pe marginea autostrăzii M1 care leagă Moscova de Berlin, trecând prin Belarus şi prin Polonia. Totul va fi finalizat în 2030, dar în numai şase ani, parcul industrial va începe să fie operaţional.

Odată cu realizarea acestui proiect, analiştii sunt îngrijoraţi că la porţile UE va bate şi poluarea, pe care China o exportă împreună cu produsele sale. Aceasta este o problemă foarte serioasă în China, care este lovită de mai multe probleme ale mediului - aer poluat, furtuni de nisip, râuri şi ape subterane contaminate, precum şi de "sate-cancer", unde totul este îmbibat de substanţe chimice toxice cu efecte periculoase pentru populaţie.