Eurasia care se naşte. China aplică presiune pe Europa pentru o alianţă comercială anti-SUA

Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

China aplică presiune asupra Uniunii Europene pentru a emite o declaraţie comună împotriva politicilor comerciale ale preşedintelui american Donald Trump în cadrul unui summit care va avea loc în această lună, dar Beijingul întâmpină rezistenţă, au afirmat oficiali europeni, potrivit Reuters.

În cadrul unor întâlniri în Bruxelles, Berlin şi Beijing, oficiali de rang înalt chinezi, inclusiv vicepremierul Liu He şi ministrul de Externe Wang Yi, au propus o alianţă între cele două puteri economice şi au oferit o deschidere mai mare a pieţei chineze într-un gest de aparentă bunăvoinţă.

Una dintre propuneri a fost aceea ca Uniunea Europeană şi China să lanseze o acţiune comună împotriva SUA la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Propunerea a fost făcută în condiţiile în care Trump a ameninţat luni că va lua măsuri împotriva OMC. De asemenea, rapoarte media anterioare au susţinut că liderul american ar dori să scoată Statele Unite din organizaţia care reglementează comerţul global. Trump a condamnat practicile comerciale incorecte faţă de SUA şi a criticat dur OMC pentru că a permis să se întâmple acest lucru, potrivit Reuters.

Dar UE, cel mai mare bloc comercial din lume, a respins ideea unei alianţe cu Beijingul împotriva Washingtonului, au declarat cinci oficiali şi diplomaţi UE pentru Reuters, înaintea summitului sino-european în Beijing în 16-17 iulie.

În schimb, este posibil ca la summit să se emită un comunicat modest, care confirmă angajamentul ambelor părţi faţă de sistemul comercial multilateral şi care promite înfiinţarea unui grup de lucru pentru modernizarea OMC, au precizat oficialii UE.

Vicepremierul chinez Liu He a afirmat, în particular, că ţara sa este pregătită ca la summitul anual să stabilească pentru prima dată care sectoare pot fi deschise pentru investiţiile europene. La acel summit sunt aşteptaţi să participe preşedintele chinez Xi Jinping, vicepremierul Li Keqiang şi oficiali UE de top.

Poziţia Chinei este uimitoare, ţinând cont de extinsele legături economice şi de securitate ale Washingtonului cu naţiunile europene. De asemenea, această poziţie exprimă cât de mari sunt temerile chinezilor faţă de războiul comercial cu SUA, în condiţiile în care Trump este pregătit să impună vineri tarife la importurile chineze în valoare de miliarde de dolari.

De asemenea, propunerile Beijingului înfăţişează îndrăzneala sa în încercarea de a prelua frâiele pe fondul diviziunilor dintre SUA şi aliaţii săi europeni, canadieni şi japonezi, diviziuni provocate de probleme precum comerţul liber, schimbarea climatului sau politica externă.

“Trump a divizat Occidentul şi China urmăreşte să câştige de pe urma acestei situaţii”, a precizat un oficial european implicat în diplomaţia dintre UE şi China, citat de Reuters.