Eugen Tomac: În România sunt politicieni puternic cuplaţi la puterea de decizie rusească (video)

Deputatul Eugen Tomac, a declarat marţi că există parlamentari care trec pragul Ambasadei Federaţiei Ruse mai des decât intră într-o biserică. El l-a nominalizat pe fostul premier Tăriceanu.
Eugen Tomac
Eugen Tomac (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

„Cunosc parlamentari care trec pragul Ambasadei Federaţiei Ruse mai des decât trec pragul la biserică, mai des decât intră într-o biserică. În România există oameni politici care, deşi nu o fac ostentativ, sunt extrem puternic cuplaţi la tot ceea ce înseamnă putere de decizie rusească", a declarat deputatul Eugen Tomac în cadrul Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului.

Eugen Tomac a dat exemplul fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, care în 2007 l-a primit „cu uşile larg deschise pe un influent cetăţean al Federaţiei Ruse, Alexandr Kondyakov şi a decis într-o seară, supărat, să retragă trupele româneşti din Irak, fără să anunţe aliaţii, punând România într-o situaţie foarte delicată". El a mai arătat că Tăriceanu „l-a invitat în România, la Bucureşti, în incinta Palatului Parlamentului, pe preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, care are interdicţie în spaţiul european.

”Mi s-a întâmplat când eram secretar de stat în Ministerul de Externe să vină colegi din guvern care să-mi spună că fac o mare confuzie având o poziţie reticentă faţă de Rusia, pentru că aceasta nu mai este ca URSS. Există şi foarte mulţi funcţionari care din lipsă de cultură se reped să-şi facă propriile evaluări. În 2007 când se organizau evenimente cu prilejul marcării unirii Basarabiei cu România, am primit o notă de la primărie prin care ni se cerea un punct de vedere dacă este oportun să se organizeze aceasta având în vedere că peste câteva zile urma sa vină Putin la Bucureşti. Există şi oameni cu putere de decizie, nu doar funcţionari, ci şi parlamentari care trec mai des pragul Ambasadei Ruse decât al Bisericii”, a mai adăugat liderul PMP.

În opinia sa, în clasa politică românească şi în sânul instituţiilor sunt oameni care s-au format în perioada în care Iliescu a încercat să imprime un anumit mod de acţiune. Deputatul PMP a punctat faptul că „sunt nişte lucruri care par simple consecinţe, însă acest aspect arată foarte clar că există cetăţeni care au o abordare pro-rusă evidentă".

De asemenea, deputatul PMP a criticat o nepăsare a oamenilor politici români faţă de chestiunea unirii României cu Basarabia şi că pe agenda lor politică nu se regăseşte această problematică. Eugen Tomac a spus că a înaintat o iniţiativă legislativă ce vizează reducerea taxelor consulare pentru cei care doresc să-şi redobândească cetăţenia română, şi care este blocată în Parlament din 2013, sau despre o altă propunere de instituire a zilei de 27 martie ca zi a unirii României cu Republica Moldova şi despre care susţine că Guvernul Cioloş a cerut să fie respinsă.

„Ceea ce mi se pare de-a dreptul halucinant este că Guvernul Cioloş a cerut ca Parlamentul să respingă acest proiect de lege, lucru care sper să fie clarificat de actualul Guvern. Se află în clipa de faţă în lucru la comisiile parlamentare. Am rămas surprins şi nu am primit nicio explicaţie de la deputaţii PSD şi PNL în Comisia de cultură care au propus respingerea aceste iniţiative", a susţinut Eugen Tomac.