Nicuşor Dan: N-o să ne oprească PSD şi cu atât mai puţin un condamnat penal precum Dragnea
alte articole
Partidul condus de Liviu Dragnea - PSD - încearcă în mod deliberat să blocheze accesul Uniunii Salvaţi România în alegerile parlamentare din decembrie, folosind tertipuri menite să pună beţe-n roate unui partid nou, a acuzat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul USR Nicuşor Dan.
"PSD dă dovadă de aceeaşi şmechereală cu care ne-a obişnuit în ultimii ani. Este exact acelaşi lucru pe care l-a făcut PSD în noiembrie 2014 la alegerile prezidenţiale. Atunci a încercat să oprească românii din Diaspora să voteze, acum încearcă să oprească un partid nou, care promovează valori total opuse PSD-ului, să participe la alegeri.
Nu este vorba de USR, este vorba de un drept fundamental care ţine de existenţa unui stat democratic – dreptul de a alege şi de a fi ales. Nu este vorba de USR, este vorba de peste 350.000 de oameni, care au semnat pentru ca noi să participăm în aceste alegeri parlamentare şi este vorba de peste 1.000.000 de oameni care, conform sondajelor, susţin intrarea noastră în Parlament", a declarat Nicuşor Dan.
Liderul USR susţine că are informaţii potrivit cărora oamenii lui Dragnea vor depune 100-200 de contestaţii la birourile electorale în privinţa listelor partidului său.
"Vreau să-i asigur pe toţi susţinătorii noştri că, indiferent ce se va întâmpla în procedurile judiciare care vor urma, noi vom continua lupta, vom continua să ne luptăm pentru acele valori pe care le-am anunţat de la înfiinţarea noastră. E o luptă pe care o ducem de zece ani. În zece ani, nimeni n-a reuşit să ne oprească, n-o să ne oprească acum PSD-ul şi cu atât mai puţin un condamnat penal precum Liviu Dragnea", a subliniat Nicuşor Dan.
La rândul său, franţuzoaica Clotilde Armand şi-a exprimat părerea că planul PSD de a bloca accesul USR la alegeri este sortit eşecului.
"Eu cred că n-o să le meargă. Asta ne face să fim şi mai uniţi şi încrezători că USR va intra în parlament la iarnă şi a devenit spaima partidelor clientelare care vor să introducă din nou în Parlamentul României candidaţii lor penali şi corupţi. Dragă PSD, de ce îţi este frică nu o să scapi!", a fost mesajul transmis de Clotilde Armand.
Nicuşor Dan explică planul PSD
"După cum ştiţi, legislaţia din România este adesea contradictorie. Avem experienţa de la alegerile locale din Bucureşti: dacă vă aduceţi aminte, am avut 14 tipuri de alegeri, am folosit aceleaşi liste de semnături, iar 13 tipuri de liste ne-au fost validate, iar candidatul nostru de la Primăria sectorului 5 nu a fost validat. Toate acestea au trecut prin instanţe şi 13 judecători s-au pronunţat într-un fel şi un judecător s-a pronunţat în alt fel. Dacă vor fi sute de dosare, e posibil — neexistând o legislaţie foarte coerentă şi o practică unitară — ca în anumite judeţe colegi de-ai noştri să nu poată candida pe diferite interpretări ale legii. (...) Realmente, având experienţa pe care am evocat-o cu ceea ce ni s-a întâmplat la alegerile locale din Bucureşti, realmente ne e teamă că în anumite judeţe candidaţii noştri nu vor putea să candideze", a precizat Nicuşor Dan.
Potrivit liderului USR, după strângerea a 7.500 de semnături de la românii din diaspora, au existat nu mai puţin de trei contestaţii din partea PSD vizând invalidarea acestor semnături. Au mai existat trei contestaţii din partea PSD cu privire la cele 350.000 de semnături strânse de la românii din ţară, la protocolul de fuziune între USR şi USB, precum şi la semnul electoral depus la Biroul Electoral Central.
"Avem informaţii de la colegii noştri din ţară că pe listele de candidaturi pe care le depunem azi în toate cele 42 de judeţe vom avea în fiecare judeţ mai multe contestaţii din nou din partea PSD. Deci, vor fi de ordinul 100-200 de contestaţii împotriva candidaţilor USR la alegerile parlamentare. Toate aceste fapte denotă, aşa cum am spus la început, o tentativă deliberată a PSD de a bloca un partid — USR — pentru participarea la alegeri", a punctat Nicuşor Dan.
În cursul după amiezii, USR va depune liste de semnături în toate judeţele din ţară. În contextul în care BEC a respins sigla USR, Uniunea ar avea dreptul inclusiv să schimbe acest însemn, deoarece, conform calendarului electoral, aprobat prin HG, partidele au voie să ceară BEC folosirea unui semn electoral până pe 1 noiembrie. În cazul în care Tribunalul va respinge contestaţia USR, formaţiunea va folosi semnul său permanent.
"Asta este una dintre ambiguităţile legii. Pe de o parte, anexa la Legea 208 a alegerilor parlamentare spune că pe listele de semnături trebuie să ai un semn electoral, iar listele acestea trebuie terminate până pe 27 octombrie. Pe de altă parte, legea şi calendarul electoral îţi dau voie să propui un semn electoral abia pe 1 noiembrie", a explicat Nicuşor Dan.
În cursul zilei, Tribunalul Bucureşti se va pronunţa în ce priveşte contestarea de către PSD a listelor de semnături, iar BEC va lua o decizie faţă de adresa prin care USB îşi exprimă acceptul expres pentru ca USR să îi folosească sigla.
"În fiecare dintre judeţe, la birourile electorale judeţene, noi depunem lista de candidaţi, iar lista de candidaţi are nevoie de suportul acestei adeverinţe pe care BEC ne-a dat-o, cum că am strâns 350.000 de semnături. Într-un litigiu care s-a judecat ieri şi în care Tribunalul Bucureşti urmează să se pronunţe azi, aceste 350.000 de semnături au fost contestate de o persoană fizică din judeţul Hunedoara, reprezentată de avocatul PSD", a adăugat Nicuşor Dan.