Euclid Tsakalotos îl înlocuieşte pe Varoufakis în funcţia de ministru de finanţe al Greciei

Noul ministru elen al finanţelor, Euclid Tsakalotos.
Noul ministru elen al finanţelor, Euclid Tsakalotos. (Captură Foto)

După ce ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis şi-a anunţat astăzi demisia din postul său, la o zi după ce grecii au votat împotriva pachetului de măsuri de austeritate oferit de creditorii internaţionali în schimbul unor împrumuturi suplimentare, locul său a fost ocupat de economistul Euclid Tsakalotos.

Tsakalotos urmează să depună jurământul în această seară şi mâine va participa la reuniunea extraordinară de la Bruxelles a miniştrilor de finanţe din zona euro.

Convocarea summitului a avut loc duminică, după ce 61,31% din populaţia Greciei care s-au prezentat la vot s-au opus măsurilor de austeritate propuse de creditorii internaţionali, conform rezultatelor finale ale referendumului elen.

Născut în Rotterdam şi absolvent al Uniersitpţii din Oxford, Tsakalotos, în vârstă de 55 de ani, a predat economia la Kent University în Marea Britanie între 1990 şi 1993, înainte să se mute în Atena.

Tsakalotos a devenit în luna aprilie un om cheie al Greciei în discuţiile cu Uniunea Europeană şi FMI, după ce Varoufakis a fost considerat prea aspru în contactele sale cu miniştrii de finanţe din zona euro.

“La scurt timp după anunţarea rezultatelor referendumului, am fost informat despre o anumită preferinţă a anumitor membri ai Eurogrupului şi a unor ‘parteneri’ în privinţa ‘absenţei’ mele de la întâlnirile lor: o idee pe care premierul consideră că l-ar putea ajuta în vederea încheierii unui acord”, a scris Varoufakis pe blogul său personal, conform Irish Times.

În ciuda relaţiilor deja reci, ministrul elen al Finanţelor i-a înfuriat săptămâna trecută pe partenerii europeni ai Greciei când i-a acuzat pe creditorii internaţionali că folosesc “terorismul” împotriva poporului elen pentru a-l intimida în vederea acceptării unor măsuri suplimentare de austeritate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.