Eucaliptul: proprietăţi benefice şi întrebuinţări utile

Eucalipt
Eucalipt (Wikipedia)

Credem că fiecare dintre noi ştie că frunzele de eucalipt sunt cel mai preferat deliciu pentru Koala... Pe lângă aceasta, eucaliptul este un adevărat dar al naturii, graţie spectrului larg de proprietăţi benefice pe care le posedă. Eucaliptul este capabil să stimuleze sistemul imunitar, să trateze boli de piele, să înlăture starea de stres şi anxietate, să combată inflamaţia şi să lupte împotriva infecţiilor. Să examinăm mai îndeaproape câteva dintre aspectele potenţialului terapeutic complex al eucaliptului.

Denumirea de eucalipt se referă la un grup mare de copaci - peste 700 de specii diferite - din care majoritatea cresc în Australia şi Noua Zeelandă. Uleiul de eucalipt este produsul cel mai folositor, dar scoarţa şi frunzele sunt de asemenea foarte apreciate.

Bolile respiratorii

Frunzele şi uleiul de eucalipt au fost folosite de milenii în calitate de remediu pentru tratarea inflamaţiilor căilor respiratorii. Ingredientele active din frunzele de eucalipt au acţiune expectorantă, ajută la eliminarea excesului de mucus şi distrug habitatul natural al agenţilor patogeni. Frunzele şi extrasul din eucalipt sunt cel mai adesea recomandate persoanelor care caută alternative naturale pentru tratarea bronşitei şi infecţiilor respiratorii acute.

Sistemul imunitar

Eucaliptul este recomandat în calitate de mijloc de protecţie a organismului împotriva unui spectru larg de infecţii bacteriene, inclusiv E. coli si Candida albicans. În cazul în care sistemul imunitar este compromis de o altă boală, eucaliptul poate juca un rol de stimulator natural al sistemului imunitar.

Stresul

Atunci când oamenii se confruntă cu diverse presiuni psihologice încep să caute remedii farmaceutice care să le amelioreze rapid situaţia. Însă trebuie să ştim că există o serie de remedii naturale puternice în acest sens, total lipsite de efecte adverse, printre care şi eucaliptul. Efectul sedativ şi calmant al eucaliptului este cel mai potrivit pentru persoanele cu stres cronic. Hormonii de stres din organism pot duce la tulburări metabolice. Stresul mental poate fi îndepărtat prin administrarea unui decoct din frunze de eucalipt.

Sănătatea pielii

Proprietăţile antibacteriene naturale ale eucaliptului îl fac ideal pentru protecţia pielii. Folosind ulei de eucalipt poate fi alinată durerea legată de iritaţie sau inflamaţie a pielii. Totuşi, trebuie să ţinem cont de faptul că uleiul de eucalipt este foarte puternic şi nu îl putem utiliza nediluat.

Acţiune anti-inflamatorie

Eucaliptul este un agent natural anti-inflamator. Ceaiul din frunze de eucalipt este adesea recomandat persoanelor care suferă de astm, artrită şi miozită cronică. Reducând inflamaţia vaselor de sânge şi arterelor, eucaliptul protejează, de asemenea, inima şi reduce riscul dezvoltării aterosclerozei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură