"Eu nu sunt erou, sunt un simplu om" - Brutar român îi înfruntă pe atacatorii din Londra

Când atacatorii cu cutiţe împărţeau moarte pe Podul Londrei, mai toată lumea fugea să se ascundă. Nu şi brutarul român Florin Morariu, care a ieşit să ajute la oprirea masacrului. De ce? Pentru că mila faţă de victime a fost mai puternică decât frica.
Florin Morariu
Florin Morariu (NTD TV)

Dincolo de sloganurile electorale, de vorbe sforăitoare rostite de politicieni, există români care ne fac mândri că suntem compatrioţii lor. Unul dintre aceştia este Florin Morariu, brutarul care, pe 4 iunie, în timpul atacului de la London’s Borough Market, în loc să se pună la adăpost pentru a-şi proteja viaţa, a ieşit în stradă pentru a ajuta victimele.

Florin Morariu lucra în Bread Ahead Bakers, în Borough Market. A auzit strigăte afară, iar apoi o femeie îngrozită a dat buzna în brutăria sa, povestind că trei bărbaţi cu cuţite atacă oameni, relatează NTD TV.

"Îmi spune femeia: 'Domnule, uitaţi, de la London Bridge încoace, vine un van, un autovehicul din care coboară nişte persoane cu cuţite şi taie oameni, omoară oameni pe stradă.'

Şi am zis: 'Cum e posibil aşa ceva? Cum să fie, aici? Unde sunt ăştia, oamenii ăştia care îs aşa?' Îmi spune 'pot fi oriunde, nu stiu unde sunt. Pot fi oriunde, te, rog, ajută-mă să stau aici înăuntru.' Am întrebat-o: 'Au arme?' 'Nu, au doar cuţite!', mi-a spus.

(...) Atunci eu i-am zis lui Agron: 'Băi, eu ies afară!' Agron mi-a zis că sunt nebun, să nu ieşim. Am zis: 'băi, eu ies!', a relatat Florin Morariu, într-un interviu difuzat de NTD TV.

"Am văzut doi suspecţi şi în timpul ăla am zis: cum să reacţionez? Aveam două navete în mână. Una am aruncat-o spre el ştiind că se fereşte, am fost sigur că se fereşte, că el se uita la mine. Am aruncat cu gândul sigur că se va feri şi cu a doua îl voi lovi. În timp ce am aruncat-o, eu am şi plecat spre el. Şi cu a doua l-am lovit, am aruncat a doua navetă, i-a venit undeva în zona feţei. A căzut lângă ăstălalt, în secunda în care a căzut, intrase pe spate, pe intrarea mare, în spatele lor, maşina de poliţie", a mai declarat Morariu, povestind cum poliţiştii i-au strigat să plece, că vor arunca o grenadă.

Grenada a explodat. Morariu a auzit schijele izbind zidul lângă el. Nu a fost rănit, dar a înţeles că este timpul să plece. Ajuns la locul de muncă, a ajutat în jur de 20 de victime să se ascundă în brutărie. Mai mult, a ieşit afară să îi ajute pe cei căzuţi. Românul recunoaşte că i-a fost frică, însă mila faţă de victime a fost mai puternică decât frica.

"Eu nu sunt erou, sunt un simplu om. Nu vreau să fiu erou, nu vreau ca toată lumea să mă pună undeva sus. Sunt un simplu om care crede în Dumnezeu şi cred că Dumnezeu aseară m-a ajutat. (...) Chiar cred că Dumnezeu era cu mine", a răspuns Morariu, când un reporter BBC l-a întrebat de ce i-a înfruntat pe atacatori.

Interviul cu Morariu poate fi vizionat aici.

Reamintim că, sâmbătă seara, 7 persoane au fost ucise în capitala Marii Britanii şi 48 rănite în timpul unui presupus atac terorist. O camionetă a intrat în pietonii de pe Podul Londrei, după care cei trei bărbaţi aflaţi în autovehicul au coborât şi au continuat măcelul, înjunghiind la întâmplare oameni. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.