Etnicii sârbi demolează un zid ce divide oraşul kosovar Mitrovica

Etnicii sârbi din oraşul kosovar Mitrovica au demolat un zid care a divizat oraşul şi a alimentat tensiunile dintre Kosovo şi Serbia în zilele recente.
Buldozerele demolează un zid în oraşul Mitrovica din Kosovo, 5 februarie 2017.
Buldozerele demolează un zid în oraşul Mitrovica din Kosovo, 5 februarie 2017. (Captură Foto)

Acţiunea de duminică, în care s-au folosit buldozere, a avut loc după încheierea acord între guvernul kosovar şi minoritatea etnică sârbă din ţară, cu ajutorul ambasadei SUA şi a Uniunii Europene.

Premierul kosovar Isa Mustafa a ameninţat localnicii sârbii că, în cazul în care ei nu demolează zidul, acest lucru va fi făcut de guvern.

Nu au fost furnizate imediat niciun fel de detalii asupra termenului acordului care aparent a fost încheiat între cele două părţi.

Activitatea a fost monitorizată de jandarmeria italiană (carabinieri) care păzea zona ca parte a forţei NATO de menţinere a păcii staţionată în Kosovo.

Sârbii kosovari au început să construiască zidul în decembrie 2016. Ei au declarat că zidul are scopul de a proteja un loc de promenadă pe malul râului din cauza alunecărilor de teren, dar guvernul din Priştina a declarat că zidul reprezintă o încercare de a diviza şi mai mult oraşul de-a lungul faliilor etnice.

Kosovo şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008, dar aceasta din urmă nu recunoaşte Kosovo ca ţară separată.

SUA şi majoritatea statelor occidentale se numără printre cele 114 ţări care recunosc independenţa Kosovo. Rusia nu recunoaşte Kosovo ca fiind independent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe