ETA anunţă renunţarea la lupta armată

Mii de persoane marsaluind in Bilbao (Tara Bascilor) pentru a cere legalizarea unui nou partid secesionist pe nume Sortu, 2 aprilie 2011
Mii de persoane marsaluind in Bilbao (Tara Bascilor) pentru a cere legalizarea unui nou partid secesionist pe nume Sortu, 2 aprilie 2011 (RAFA RIVAS / AFP / Getty Images)

ETA, organizaţia separatistă bască, a anunţat duminică, 20 iulie, într-un comunicat de presă, "desfiinţarea structurilor logistice", legate de sezonul de "luptă armată", în vederea unei tranziţii "de la ciclul de confruntare militară la cel al dezbaterii democratice".

Comunicatul – anticipat de ziarul Garaque, apropiat grupului separatist basc, şi preluat de site-ul El Pais - a provocat surpriză şi rezerve din partea administraţiei locale şi a majorităţii partidelor din Ţara Bascilor.

Organizaţia bască afirmă activitatea de dezmembrare este deja "făcută" şi priveşte "structurile operaţionale şi logistice derivate din practica luptei armate".

Cu trei zile în urmă, mediatorul internaţional Jonathan Powell, care a fost şef de stat major în guvernul prim-ministrului britanic Tony Blair, a informat partenerii săi instituţionali, basci şi spanioli, că ETA în realitate a congelat anunţatul său proces de dezarmare.

Aşteptând detalii concrete, guvernul basc şi majoritatea importantelor partide locale comentează, de fapt, acest ultim "anunţ" al ETA cu precauţie şi scepticism, de teama unei "noi propagande", menite să facă faţă criticilor internaţionale care au plouat asupra organizaţiei pro-independenţă şi a susţinătorilor săi după recentele acuzaţii de paralizie a procesului de dezarmare.

În 40 de ani ETA a fost responsabilă pentru moartea a 829 de oameni. La data de 20 octombrie 2011 a anunţat încetarea luptei armate, dar fără să se dizolve. În martie anul trecut, a fost de acord să-şi "distrugă" arsenalul. Pentru a continua procesul propriei dizolvări, ETA solicită începerea negocierilor cu guvernele de la Madrid şi Paris, care refuză orice convorbiri, şi transferul în Ţara Bascilor a tuturor militanţilor săi deţinuţi, împrăştiaţi în prezent în închisorile spaniole şi franceze.