Estul Ucrainei, scena războiului serviciilor

Forţele speciale ruse din Sloviansk. Ucraina.
Forţele speciale ruse din Sloviansk. Ucraina. (youtube.)

Liderul de departamentului de Contrainformaţii al Serviciilor de Securitate Ucrainene (SBU), Vitaly Naida, a anunţat, miercuri, că au fost reţinuţi peste 40 de agenţi ai serviciilor de informaţii ruse cât şi agenţii cultivaţi de aceştia pe teritoriul Ucrainei, conform Kiev Post.

O mare parte din grupul arestat participase la capturarea clădirilor guvernamentale şi a bazelor militare din Crimeea.

Ofiţerii de securitate ai Rusiei ar proveni din oraşele din nordul Caucazului, Krasnodar, Adler şi Rostov pe Don, acolo unde ar fi cazat şi fostul preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici.

Acţiunile Rusiei din teritoriul ucrainean sunt coordonate de ofiţerul Spetsnaz din cadrul Directoratului Principal de Informaţii al Rusiei, Igor Strelkov (nume de cod: Stryelok – Trăgătorul – n.r.-) care ” a avut tentative de capturare a clădirilor oficiale în Harkov, Mykolaiv, Kherson şi Odesa”, a precizat Naida.

Rusia se foloseşte şi de un număr mare de ucraineni antrenaţi pentru a comite acţiuni separatiste şi teroriste din teritoriile incitate. Ultima persoană reţinută a participat la acţiunile teroriste din Lugansk şi Crimeea.

Pe 13 aprilie, Strelkov a comandat un grup format din 30 de soldaţi ruşi. Ordinul acestora a fost să ”distrugă” grupul Alfa al SBU mobilizat într-un sat din vecinătatea oraşului Sloviansk, unul din cele mai importante obiective de pe teritoriul estic al Ucrainei. În timpul atacului surpriză, un ofiţer superior al SBU a fost ucis şi alţi patru au fost răniţi.

Serviciile de Contrainformaţii au interceptat comunicaţiile din timpul ambuscadei. Conform înregistrărilor, Strelkov ar fi fost felicitat de către şefii săi din Rusia.

Atunci când a fost întrebat cum a putut o unitate de elită a SBU să fie luată prin surprindere, Naida a vorbit despre reţeaua largă şi adânc infiltrată de agenţi ruşi din Ucraina.

Agenţiile de Informaţii ale Statelor Unite sunt de părere că ”serviciile de informaţii şi militare ale Ucrainei au fost penetrate în întregime de către guvernul rus deoarece, până în luna februarie, cele două ţări erau partenere pe probleme de securitate”, conform Departamentului de Stat al Statelor Unite.

Din această cauză, Rusia poate asculta liniile de comunicare securizate ale Ucrainei. Mai mult, soldaţii ucraineni şi agenţii serviciilor pot fi agenţi ai Kremlinului sub acoperire, care îşi pot întoarce armele în orice moment.

Strelkov continuă să recruteze cetăţeni ucraineni, manipulaţi de puternica propagandă a Kremlinului, şi să-i folosească în operaţiunile teroriste.

În aceste condiţii, eliberarea clădirilor guvernamentale capturate este cu mult mai dificilă şi periculoasă decât ar părea la prima vedere.

Rusia continuă să menţină la graniţa cu Ucraina o divizie completă de peste 40.000 de soldaţi, pregătită pentru o intervenţie armată pe scară largă, conform oficialilor NATO.