Estonia va oferi cetăţenilor broşuri privind protecţia populaţiei în caz de război

Soldaţi estonieni stau lângâ un tanc american M1 Abrams după un exerciţiu militar comun în apropiere de Tapa, Estonia.
Soldaţi estonieni stau lângâ un tanc american M1 Abrams după un exerciţiu militar comun în apropiere de Tapa, Estonia. (Sean Gallup/Getty Images)

Pe măsură ce lumea se apropie tot mai mult de un război, diverse ţări din Europa se grăbesc să educe şi să pregătească populaţiile civile pentru un potenţial conflict militar cu Rusia.

Săptămâna trecută, pentru prima dată de la cel de-al doilea război mondial, guvernul Suediei a anunţat că va distribui în curând cetăţenilor săi aproximativ 4,7 milioane de broşuri pentru apărare civilă, avertizându-i cu privire la potenţiala izbucnire a unui război.

În cadrul celor mai recente pregătiri pentru război, reţeaua de televiziune publică ERR din Estonia a declarat că guvernul se pregăteşte să trimită cetăţenilor aproximativ 1,3 milioane de broşuri privind protecţia civilă, care vor conţine instrucţiuni pentru cazul unei crize semnificative sau a unui război, a declarat generalul de brigadă Martin Herem din forţele de apărare estoniene, într-un interviu cu Postimees.

“Nu ştiu când va fi publicată [broşura]. Dar procesul este în derulare”, a adăugat Herem.

Postimees a precizat că Ministerul de Interne estonian “coordonează în prezent activitatea pentru realizarea broşurii”.

Estonia - o fostă republică sovietică ce se învecinează cu Rusia - este acum membră NATO, ceea ce înseamnă că SUA şi Europa sunt obligate prin tratate să o apere. În cadrul scenariilor unui potenţial război între SUA şi Rusia, analiştii şi legiuitorii au evidenţiat de regulă graniţa dintre Estonia şi Rusia ca fiind cea mai probabilă zonă unde ar putea izbucni un conflict în Europa – în afară de Ucraina.

Cel mai mare stat baltic, Lituania, a publicat pentru cetăţeni, la sfârşitul anului 2016, un manual de 75 de pagini despre “supravieţuirea în cazul unei alte ocupaţii ruseşti” ce a fost intitulat “Pregătiri pentru supravieţuire în caz de urgenţă şi război”, precizează site-ul Zero Hedge.

Escadrila Expediţionară de Luptă nr. 112 (EEL 112) – compusă din 12 avioane de vânătoare F-16 şi aproximativ 300 de piloţi din Fighter Wing 180, Garda Naţională Aeriană din statul american Ohio, a fost trimisă în 14 ianuarie 2018 la baza aeriană Amari din Estonia, ca parte a unei acţiuni de consolidare a securităţii în regiune. Aproximativ 75 de piloţi de la Fighter Wing 52, baza aeriană Spangdahlem din Germania, vor susţine de asemenea EEL 112 pentru această misiune.

Săptămâna trecută, ERR a anunţat că un anumit număr de bombardiere B-52 ale forţei aeriene americane au participat la un exerciţiu militar în spaţiul aerian estonian. “Cooperarea practică cu bombardiere de mare capacitate reprezintă o bună oportunitate pentru a practica lovituri aeriene masive împotriva unor ţinte terestre”, a declarat colonelul Riivo Valge, şeful forţei aeriene estoniene.

Pregătirile pentru război în Europa par să fie în stadiile finale. Diverse guverne europene pregătesc populaţiile civile cu ajutorul unor manuale despre modul în care ar trebui să procedeze într-un mediu tipic războiului. De-a lungul istoriei, acest tip de pregătire a avut loc de regulă chiar înaintea unei operaţiuni militare majore. Pe cuprinsul Europei, diverse active militare sunt plasate în direcţia Rusiei.

Aceste mişcări indică un potenţial mesaj: războiul este "aşteptat".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe