Este oficial. Parlamentul a decis: Violenţa cibernetică incriminată prin lege

Cristina Ionela Iurişniţi
Cristina Ionela Iurişniţi (Facebook - Cristina Ionela Iurişniţi)

Un proiect de lege ce prevede incriminarea violenţei cibernetice pe reţelele sociale sau în alt mediu online a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional. Succesul a fost anunţat, miercuri, chiar de cea care a iniţiat proiectul, deputatul USR Cristina Ionela Iurişniţi.

Proiectul legislativ în cauză prevede includerea violenţei cibernetice în categoriile violenţei domestice, ceea ce face ca victimele hărţuirii în mediul online să poată beneficia de protecţie, iar agresorii pot fi sancţionaţi.

„Victorie în Camera Deputaţilor !

Ne pasă de fetele şi femeile din România!

În calitate de Preşedintă a Comisiei pentru Egalitatea de şanse am iniţiat această lege transpartinică pentru recunoaşterea violenţei cibernetice şi a acoperi un vid legislativ în România!

Legea incriminează violenţa on-line, bullying-ul şi vizează recunoaşterea noţiunii de violenţă cibernetică alături de violenţă fizică, sexuală, psihologică, socială, economică şi sancţionarea faptelor conform legii 217/ 2003, legea prevenirii şi combaterii violenţei domestice!

Deci intră aici parteneri, foşti parteneri, aşa-zişi prieteni care prin mesaje abuzive online atacă victima prin hărţuire, ameninţări online, interceptare de date personale, mesaje instigatoare la ură pe baza de gen, ( VEZI cazul penal al vlogerului Colo urmărit de 850 de mii de tineri care a violat adolescente şi instigă la violenţă asupra femeilor) cu scopul de a umili, ameninţa, reduce la tăcere victima.

De asemenea, foarte important, legea prevede bugetare din partea Ministerelor Muncii, Agenţia pentru egalitate de şanse, Ministerul Telecomunicaţiilor şi a Societăţii informaţionale pentru campanii de informare şi conştientizare împotriva violenţei cibernetice asupra fetelor şi femeilor, alfabetizare digitală pentru a spori gradul de educaţie în rândul acestora!

#Siguranţă şi respect în online pentru cetăţeni!”, a scris deputata USR pe platforma de socializare.

Este important de menţionat că în categoria violenţei cibernetice proiectul include hărţuirea online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente, sau a altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite sau utiliza platforme sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa sau reduce la tăcere victima.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne