"Este foarte grav ce se întâmplă!" - Preşedinţia, după eliminarea CSAT din numirea şefului Doi s'un sfert

Eliminarea avizului CSAT din procedura de numire a şefului DGPI este un demers cu miză politică ce pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuţiilor preşedintelui, susţine Mădălina Dobrovolschi.
Mădălina Dobrovolschi
Mădălina Dobrovolschi (Administraţia Prezidenţială)

Administraţia Prezidenţială a criticat, marţi, decizia prin care Senatul a eliminat obligativitatea avizului CSAT la procedura de numire a şefului serviciului secret al Ministerului de Interne, cunoscut opiniei publice sub titulatura ''Doi s'un sfert''.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi, decizia Senatului este gravă şi îngrijorătoare şi reprezintă o nouă acţiune "care pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuţiilor preşedintelui". Reamintim în context că CSAT este condus de şeful statului.

"Vorbim totuşi despre o autoritate care are un rol foarte important în ceea ce priveşte apărarea ţării şi securitatea naţională. Vreau să vă mai amintesc un lucru: conform Constituţiei, şi cred că toată lumea ştie acest lucru, Preşedintele este comandantul forţelor armate, este aşadar foarte important ca orice instituţie care face parte din acest cumul, care practic constituie forţele armate, să aibă şi prezenţa Preşedintelui în procesul decizional. Care este raţiunea eliminării CSAT din această procedură?

Nu putem să ne gândim decât la o miză politică, pentru că din punctul de vedere al modului în care ar trebui să funcţioneze statul de drept descoperim că este problematic. Cu alte cuvinte, sunt influenţe negative în ceea ce priveşte arhitectura statului, arhitectura constituţională, întrucât vorbim despre o instituţie care, până la urmă, face parte din această structură a securităţii naţionale", a declarat Dobrovolschi.

Reacţia Administraţiei Prezidenţiale vine la o zi după ce senatorii au votat luni, în plen, proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.76/2016 privind Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne, modificată astfel încât şeful DGPI să poată fi numit şi eliberat din funcţie fără avizul CSAT, aşa cum se procedează în prezent, şi să nu trebuiască să fie cadru militar.

În acest context, Mădălina Dobrovolschi a susţinut că este vorba despre un "demers cu miză politică" ce pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuţiilor preşedintelui, având în vedere că recent Guvernul a eliminat, prin OUG, rolul preşedintelui Iohannis din procedura numirii şefului ANCOM, arbitrul pieţei de telecom.

"Este un demers cu miză politică, este o nouă acţiune care pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuţiilor Preşedintelui, am văzut acelaşi tip de acţiune în cazul ANCOM, şi am discutat la momentul respectiv despre acea ordonanţă de urgenţă - urgenţa nu a putut fi justificată în niciun fel la momentul respectiv. Prin votul de ieri de la Senat, practic, această conducere a DGIPI va fi stabilită doar de către un ministru, fără avizul CSAT, implicit avizul Preşedintelui", a declarat Dobrovolschi, citată de Hotnews.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei a mai adăugat că este vorba despre "influenţe negative în ceea ce priveşte arhitectura constituţională" şi a caracterizat drept "grav şi îngrijorător modul în care se acţionează".

Prezenţa Preşedintelui în procesul decizional, atunci când vorbim despre astfel de instituţii cu rol fundamental cum este DGIPI, cum este ANCOM, înseamnă o echilibrare a ceea ce înseamnă raporturile între forţe în stat şi, în acelaşi timp, şi o garanţie că nu se ajunge la derapaje politice, la pierderea echilibrului politic. Aşadar, este foarte îngrijorător ce s-a întâmplat pentru ceea ce înseamnă sănătatea statului de drept", a concluzionat Dobrovolschi.