"Este de toată jena ce se întâmplă". Spital Judeţean, acuzat că taxează părinţii copiilor internaţi

Instituţie medicală din R. Moldova
Instituţie medicală din R. Moldova (facebook.com)

În prag de Moş Crăciun, conducerea Spitalului Judeţean Târgu Jiu a hotărât să le facă un "cadou" părinţilor care-şi internează copiii în unitatea lor. Mai exact, a decis să introducă o taxă de 10 lei pe zi pentru însoţitorii celor mai mici pacienţi, relatează igj.ro.

“Din 22.11.2018 copiii peste 3 ani, care sunt internaţi şi au însoţitorii, plătesc 10 lei pe zi. Ziua internării /externaţi se consideră zi întreagă”, este anunţul afişat mare la intrarea pe secţia de pediatrie. În schimbul banilor primiţi, părinţilor nu li se oferă nicio facilitate, cum ar fi, de exemplu, pat separat, pentru a nu dormi chinuiţi, pe un scaun, sau în pat cu copilul.

“Conducerea spitalului ce face cu aceşti bani? Condiţiile sunt jalnice! Să le fie ruşine, mămicile ar trebui să aibă pat lângă copil nu să stea amândoi chinuiţi şi mai plătim şi taxă!”, a declarat o mămică pentru sursa citată. “Nu sunt de acord cu această taxă! Nu este normal să plătim pentru aşa ceva. Nu ai cum să laşi un copil mare în spital dar mai ales unul mic. Este de toată jena ce se întâmplă, având în vedere că nici măcar scaun nu există pentru însoţitor”.

“Dar ce să plătim aceşti 10 lei, atât timp cât mie mi se opreşte 45% din salariu ca fiind taxe către stat? Eu am fost internată, de curând, cu copilul în capitală şi nu am plătit niciun ban. Nu am mai auzit de aşa ceva! Păi la trei ani unii copii nu mănâncă singuri, nu ştiu să se îmbrace, să spună ce nevoi au. Doamne fereşte de aşa ceva, nu am mai auzit până acum!”, a adăugat o altă mămică.

Opoziţia reacţionează

Potrivit deputatului PNL de Gorj Dan Vîlceanu, această taxa impusă de spital e cu atât mai neavenită cu cât este vorba despre o unitate medicală în care de foarte multe ori pacienţii sunt trimis să-şi cumpere singuri medicamente. Să iei bani de la pacienţi nu este o soluţie, susţine deputatul.

“Din decembrie, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu a decis să perceapă o taxă de 10 lei pe zi pentru părinţii care rămân în spital cu copiii lor bolnavi. Nu primesc un pat separat, ci dorm cu copiii.

În plus, vorbim de o taxă impusă de un spital unde de foarte multe ori pacienţii sunt trimişi să-şi cumpere singuri medicamente. Aşadar, nu vor scoate din buzunar doar 10 lei!

Sunt sigur că sunt mulţi părinţi care nu vor avea aceşti bani. Dacă îşi vor lăsa copiii singuri, vor fi ei îngrijiţi de personalul insuficient al spitalului? Nu cred!

Înţeleg că spitalul are nevoie de bani pentru salarii, dar cred că sunt alte cheltuieli care pot fi diminuate. Să iei alţi bani de la pacienţi nu este o soluţie”, declară Dan Vîlceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne