"Este ceva în apă", susţin experţii în domeniu de la Beijing

Zhao Feihung este preşedintele Comitetului pentru Protejarea Apei Potabile din cadrul Asociaţiei de Sănătate Beijing. Soţul ei lucrează la Centrul de Dezvoltare şi Alimentaţie publică al Comisiei Naţionale de Dezvoltare şi Reformă. Acest cuplu din Beijing nu a mai băut apă de la robinet din oraş de peste 20 de ani, a raportat Săptămânalul de Sud al Chinei. Zhao, în vârstă de 58 de ani, a declarat: "Din toate gospodăriile din Beijing, a noastră, probabil, cunoaşte cele mai multe despre apa de băut de aici".

Situaţia apei din Beijing se înrăutăţeşte

"Testele pe care le-am făcut săptămâna trecută au arătat că nivelurile de nitraţi din apa de la robinetul nostru a ajuns deja la 9 miligrame pe litru", a precizat Zhao. Acest nivel se apropie de limita de 10 miligrame pe litru cerută de Beijing. "Chiar şi în 2011, acesta a fost numai 4 miligrame pe litru". Nivelurile de nitraţi în exces indică un nivel mai ridicat de contaminare de la gunoi, poluare organică şi materii fecale.

Zhao a remarcat de-a lungul anilor de testare cum calitatea apei de la robinet din Beijing s-a deteriorat în mod constant. Cuplul se bazează în schimb pe apa îmbuteliată din izvoare de munte şi şi-au convins deja mulţi dintre prietenii şi rudele lor să nu mai bea apă de la robinet din Beijing.

În anii 1980, Miyun Reservoir, unul dintre cele cinci rezervoare principale care furnizează apă în Beijing, a fost testat după un standard german extrem de strict al calităţii apei şi s-a constatat că avea cel mai înalt standard posibil de calitate a apei. "Era atât de curat încât se putea bea direct din el", a explicat Zhao. Cu toate acestea, atunci când Zhao a vizitat Miyun din nou în 2011, aceasta a constatat o scădere mare a calităţii apei.

Dură şi poluată

Apele subterane din Beijing se confruntă acum cu amplificarea contaminării de la poluanţii organici, care s-au schimbat de-a lungul anilor. "În anii 1980, poluanţii organici erau compuşi din molecule mai mari. Erau uşor de manevrat cu ajutorul filtrelor activate de carbon şi a ultrafiltrării. Cu toate acestea, poluanţii organici pe care îi întâlnim acum sunt compuşi din molecule mai mici, care sunt mult mai greu de filtrat", a declarat Zhao.

Clorul, care este folosit pentru a dezinfecta apa de la robinet, se poate combina cu aceste molecule mai mici, pentru a forma produse derivate, care în conformitate cu Zhao "sunt extrem de periculoase".

Duritatea apei, sau concentraţia de calciu din ea, a crescut, de asemenea, de la 230 mg/L la 400 mg/L. "Dacă apa pe care o utilizaţi este prea dură, îţi va face părul lipicios atunci când faci baie cu ea, pentru că va reacţiona cu săpunul. Copiii sunt, de asemenea, predispuşi la dermatită şi eczeme din cauza acestui tip de apă", a afirmat Zhao.

Este mai puţină

Potrivit lui Zhao, nivelul apei freatice din Beijing, care era la 12 metri sub nivelul solului în anii 1930, a scăzut de atunci cu 18 metri şi scade cu o rată de 500 de milioane de metri cubi pe an.

"Majoritatea bazinelor care furnizau apă în Beijing în 1980 s-au dus", a susţinut Zhao.

Satul Lingshui din districtul Mentougou era renumit pentru apele sale încă din timpuri istorice şi a avut iniţial 72 de fântâni. Acum, au mai rămas doar două şi satul se confruntă cu o lipsă severă de apă.

În doar o jumătate de secol, statisticile oficiale arată că resursele de apă din Beijing au scăzut la mai puţin de 100 de metri cubi pe cap de locuitor, find mult sub media globală.

În 2010, Wang Jian, un expert în resurse de apă care au lucrat cu Zhao, a vizitat rezervorul Cetian, un alt rezervor care furniza apă în Beijing. Peşti morţi de mari dimensiuni au fost găsiţi plutind deasupra suprafeţei rezervorului, iar la testare Wang a găsit calitatea apei extrem de proastă.