Establishmentul împinge agenda războiului: Ambasada SUA la Moscova stopează eliberarea vizelor "non-imigrant". Moscova promite "represalii"

Ambasada Statelor Unite în Rusia a anunţat că reduce serviciile de viză în Rusia şi ar putea suspenda toate operaţiunile de viză ce se eliberează persoanelor cu domiciliul permanent în afara ţării.
(Capturã Foto)

Cea mai recentă escaladare a deteriorării relaţiilor diplomatice dintre SUA şi Rusia a fost dezvăluită în această dimineaţă, când Ambasada SUA în Rusia a anunţat că reduce serviciile de viză în Rusia, după ce Moscova i-a cerut să-şi reducă brusc personalul diplomatic, ca represalii după noile sancţiuni ale SUA, şi ar putea suspenda toate operaţiunile de viză "non-immigrant" (NIV) - ce se eliberează unei persoane cu domiciliul permanent în afara Statelor Unite -, în Rusia începând cu 23 august, cu toate că operaţiunile de viză vor fi reluate de la 1 septembrie, însă numai în clădirea principală a ambasadei de la Moscova.

După cum reiese din declaraţia Abasadei SUA, "ca rezultat al limitării de personal impuse misiunii SUA de guvernul rus, toate operaţiunile de viză NIV din Rusia vor fi suspendate începând cu 23 august 2017. Operaţiunile de viză vor fi reluate la o scară foarte redusă. Începând cu 1 septembrie, interviurile de viză NIV vor fi efectuate doar la Ambasada SUA la Moscova (...). Începând cu ora 9:00 ora Moscovei, luni, 21 august. Misiunea SUA va începe anularea actualelor programări pentru VIN la nivel naţional.

Misiunea mult redusă a SUA în Rusia a mai reiterat că "Ambasada SUA la Moscova şi trei consulate vor continua să furnizeze servicii de urgenţă şi de rutină cetăţenilor americani, chiar dacă orele de funcţionare se pot schimba".

"Capacitatea pentru interviuri în viitor va fi mult redusă deoarece am fost nevoiţi să reducem drastic personalul pentru a ne conforma cerinţelor guvernului rus", a declarat ambasada într-o notă de pe site-ul său.

În timp ce anterior cetăţenii ruşi puteau face cerere pentru vize turistice la consulatele locale din St. Petersburg, Ekaterinburg şi Vladivostok, anunţul de astăzi pune capăt acestei practici, forţând solicitanţii să meargă în capitala rusă: "Interviurile NIV la consulatele din St. Petersburg, Ekaterinburg şi Vladivostok sunt suspendate până la o notificare ulterioară (...). Modificările de personal vor afecta, de asemenea, planificarea interviurilor anumitor solicitanţi de viză de imigrant. Solicitanţii afectaţi vor fi contactaţi dacă există o schimbare în ceea ce priveşte ora şi data interviului lor".

Această schimbare, care va continua să afecteze relaţiile dintre SUA şi Rusia, înseamnă că cetăţenii ruşi care doresc să viziteze Statele Unite nu vor mai putea face cerere prin intermediul consulatelor din afara Moscovei şi vor trebui să călătorească în capitala rusă.

Acţiunea are loc în urma ordinului Moscovei de a reduce corpul diplomatic american cu 755 de persoane şi a-l aduce la numărul echivalent cu cel al personalului diplomatic rus din SUA, care este de 455 de persoane. Pentru a respecta termenul limită al ordinului rus, care expiră la 1 septembrie, misiunea diplomatică a SUA a început deja "planificarea plecărilor şi reducerea personalului".

Ambasada SUA la Moscova a condamnat, de asemenea, decizia Moscovei privind reducerea personalului diplomatic, spunând că aceasta pune la îndoială dorinţa de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale. "Decizia Rusiei de a reduce prezenţa diplomatică a Statelor Unite aici pune sub semnul întrebării seriozitatea Rusiei în ceea ce priveşte continuarea relaţiilor mai bune", se afirmă în declaraţia ambasadei.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat, la începutul acestei luni, că Statele Unite au emis anul trecut circa 150.000 de vize cetăţenilor ruşi. Ambasada Statelor Unite a semnalat că noul regim de vize redus ar putea fi în vigoare pentru o perioadă mai îndelungată. "Vom opera la capacitate redusă atâta timp cât se reduce numărul personalului", a notat aceasta.

La scurt timp după anunţ, un senator rus citat de agenţia de ştiri RIA a declarat că Rusia va răspunde la fel schimbărilor de vize din SUA: "Noile reguli privind vizele SUA pentru ruşi sunt doar un pas", a relatat RIA Novosti, citând un membru al Consiliului Federaţiei, Andrei Klimov.

Separat, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că decizia SUA de a reduce serviciile de viză în Rusia a fost o încercare de a stârni ostilitatea cetăţenilor ruşi faţă de propriile autorităţi. Lavrov, care a făcut declaraţiile la o conferinţă de presă comună la Moscova cu ministrul egiptean de Externe Sameh Shoukry, a declarat că "autorii americani ai acestor decizii au venit cu o altă încercare de a stârni nemulţumirea cetăţenilor ruşi cu privire la acţiunile autorităţilor ruse. Logica cunoscută (...) şi aceasta este logica celor care organizează revoluţii colorate", a declarat Lavrov reporterilor.

Lavrov, care a declarat că decizia sugerează că Washingtonul nu crede că personalul său diplomatic redus ar putea să se adapteze noilor circumstanţe, a declarat că Rusia va studia cu atenţie decizia SUA şi a promis că Moscova nu îşi va canaliza mânia asupra cetăţenilor Statelor Unite.