Erupţia vulcanului indonezian Rinjani forţează închiderea aeroportului de pe insula Bali

Autorităţile indoneziene de pe insula Bali au închis miercuri aeroportul local după o nouă erupţie a vulcanului Rinjani, situat pe insula învecinată Lombok.
Cenuşa vulcanică este văzută în timpul unei erupţii a vulcanului Rinjani de pe insula indoneziană Lombok, 25 octombrie 2015.
Cenuşa vulcanică este văzută în timpul unei erupţii a vulcanului Rinjani de pe insula indoneziană Lombok, 25 octombrie 2015. (Captură Foto)

Indonezia a închis până joi aeroportul internaţional de pe insula turistică Bali datorită norilor de cenuşă vulcanică proveniţi de la Rinjani, un vulcan activ situat pe o insulă învecinată, au declarat miercuri autorităţile.

Vulcanul Rinjani, care a erupt de câteva ori începând de marţi dimineaţa, are potenţialul de a erupe din nou, a declarat Agenţia indoneziană pentru Gestionarea Dezastrelor Naţionale (BNPB). Închiderea temporară a Aeroportului Internaţional Ngurah Rai a dus la anularea a 106 zboruri, dintre care 59 erau internaţionale, a declarat un oficial al aeroportului pentru AFP, adăugând “că situaţia este încă sub control”.

“Aeroportul va rămâne închis până joi la ora 8:45 a.m. [7:45 EST]. Vântul a purtat cenuşa vulcanică către Bali într-o asemenea manieră încât aceasta acoperă cerul din zona aeroportului, generând condiţii nepotrivite pentru zbor”, a declarat oficialul aeroportului.

Companiile aeriene au fost avertizate să evite rutele din apropierea muntelui, a declarat Julius Barata, purtătorul de cuvânt al Ministerului indonezian al Transporturilor, pentru Associated Press.

În timp ce companiile aeriene Virgin Australia şi Jetstar şi-au anulat miercuri toate zborurile, Airasia a declarat că 13 dintre zborurile sale au fost afectate de închiderea aeroportului.

Conform BNPB, cenuşa vulcanică de pe muntele Rinjani, unul dintre cei aproximativ 130 de vulcani activi din Indonezia, a cuprins zonele învecinate. Un aeroport din oraşul Mataram, capitala provinciei West Nusatenggara, a fost de asemenea închis.

“Cenuşa a fost atât de moale încât vântul a direcţionat-o spre vest. Pe baza imaginilor furnizate de Satelitul Terra, cenuşa a acoperit strâmtoarea Lombok, Bali, strâmtoarea Bali până în Banyuwangi [insula Java]. Ploaia cu cenuşă a avut loc de asemenea în şapte sate din partea nordică a strâmtorii Lombok”, a mai susţinut BNPB.

În luna iulie, mii de pasageri au fost blocaţi când cinci dintre aeroporturile ţării au fost închise după o erupţie a vulcanului Raung, localizat în provincia Java de Est.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură