Erdogan va cere, în cadrul întâlnirii sale cu Obama, extrădarea inamicului său Gulen din SUA (presă)

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan. (ADEM ALTAN / AFP / GettyImages)

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, va cere extrădarea fostului său aliat şi devenit între timp duşman al său Fetullah Gulen, un cleric islamic autoexilat în SUA, în cadrul întâlnirii sale cu preşedintele american, Barack Obama, la summitul NATO de vineri, au relatat media turce, citate de Reuters.

Erdogan, care şi-a preluat mandatul de şef al statului săptămâna trecută, a promis ca-şi va intensifica lupta împotriva lui Gulen şi a susţinătorilor lui, pe care îi acuză că au făcut uz de influenţă lor în cadrul justiţiei, poliţiei şi al aparatului de stat pentru a complota împotriva lui în ultimul an al mandatului său ca prim-ministru.

Preşedintele turc, aflat la bordul avionului care-l transporta la summitul NATO în Ţara Galilor, le-a declarat jurnaliştilor care călătoreau împreună cu el că printre subiectele pe care le va discuta cu Obama se va afla şi cel referitor la ''structura paralelă'', expresie pe care el o foloseşte pentru a-i descrie pe susţinătorii lui Gulen.

Fetullah Gulen s-a autoexilat în Statele Unite, unde trăieşte în Pennsylvania. Discipolii săi îl consideră drept o figură luminată, prooccidentală a unui islam moderat, dar criticii laici spun că el a infiltrat în rândurile guvernului specialişti cu orientare religioasă.

''Să fie expulzat sau predat nouă'', scrie Yeni Safak şi alte cotidiane, care citează declaraţiile lui Erdogan despre Gulen. ''Lăsaţi-l să vină şi să trăiască în ţara sa dacă n-a comis nici o infracţiune'', a adăugat el.

Potrivit declaraţiilor lui Erdogan, adepţii lui Gulen au orchestrat un caz de corupţie împotriva anturajului său, care a apărut în decembrie anul trecut şi, drept răspuns, guvernul a procedat la epurări în rândul a mii de poliţişti şi sute de judecători şi procurori.

În aprilie a.c., Erdogan a semnalat faptul că Turcia va cere Statelor Unite să-l extrădeze pe Gulen. El a recunoscut însă faptul că relaţiile sale cu Obama s-au răcit, pe fondul dezamăgirii provocate de lipsa de acţiune a SUA în legătură cu războiul din Siria, vecină cu Turcia.

Erdogan şi Obama au avut ultima întâlnire tete-a-tete în urmă cu 15 luni. Obama l-a felicitat pe Erdogan la telefon în legătură cu victoria sa la alegerile prezidenţiale de luna trecută.

Reuters notează că stilul de guvernare al lui Erdogan, de la retorica sa bombastică privind Israelul la reprimarea protestelor antiguvernamentale din vara trecută, au sporit temerile în rândurile aliaţilor săi occidentali în ultimii ani. Dar Turcia rămâne un membru cheie al NATO şi un aliat strategic pentru Washington în frământatul Orient Mijlociu, cu interese comune, inclusiv securitatea energetică şi lupta împotriva terorismului.