Erdogan urmează să îi ceară lui Trump să renunţe la un caz privind sancţiunile iraniene

Cu ocazia unei vizite efectuate la Washington în 16 mai, se estimează că preşedintele turc îi va cere omologului său american, Donald Trump, să renunţe la un caz vizând sancţiuni aplicate împotriva unui om de afaceri bogat turco-iranian.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care se întâlneşte marţi cu omologul său american Donald Trump la Casa Albă, a făcut lobby pentru eliberarea lui Reza Zarrab, care este acuzat că a acţionat ca intermediar pentru a ajuta Gărzile Revoluţionare ale Iranului şi pe alţi clienţi din Teheran să evite sancţiunile aplicate de SUA.

Documentele făcute publice luna trecută de instanţă au dezvăluit faptul că avocaţii lui Zarrab, sub îndrumarea fostului primar al New York-ului, Rudolph Giuliani, s-au întâlnit cu Erdogan în luna februarie pe marginea cazului şi, după aceea, au încercat să iniţieze eliberarea din închisoare a lui Zarrab printr-un proces diplomatic. De atunci, Erdogan a cerut în mod deschis eliberarea lui Zarrab.

Firma de avocatură a lui Giuliani este înregistrată ca agent străin pentru Turcia şi, de asemenea, fostul primar al New York-ului are legături strânse cu preşedintele american Trump, fiindu-i consilier în timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016. În calitate de fost procuror, Giuliani a figurat săptămâna aceasta pe o listă întocmită de Trump cu potenţiali nominalizaţi la funcţia de director al FBI.

Legăturile lui Giuliani cu Trump şi Turcia au fost intens analizate de judecătorul din Manhattan care a prezidat cazul sancţiunilor împotriva Iranului. La un moment dat, judecătorul chiar a întrebat dacă Giuliani lucrează pentru Erdogan sau Zarrab. De asemenea, în 15 mai, judecătorul a cerut să afle mai multe informaţii despre relaţiile dintre Giuliani şi Trump.

Giuliani nu a ascuns faptul că încearcă să aranjeze o soluţionare “politică” a cazului între Washington şi Ankara, folosind contactele trecute ale lui Zarrab cu Erdogan ca monedă de schimb.

În 2013, procurorii americani au declarat că Erdogan a presat procurorii turci să renunţe la acuzaţiile penale într-un caz de dare de mită în sume enorme vizându-l pe Zarrab. Presiunea asupra lui Erdogan, care era premier al Turciei la acea vreme, a rezultat în concedierea procurorilor care au lansat acuzaţii împotriva lui Zarrab.

Totodată, procurorii americani au declarat că acuzaţiile formulate în 2013 vizează o schemă masivă de acordare de mite executată de Zarrab, care implică plata a zeci de milioane de dolari unor oficiali turci la nivel de cabinet şi funcţionari bancari turci de rang înalt pentru a facilita tranzacţiile lui Zarrab în numele Iranului.

Ahmet S. Yayla, un fost procuror turc care acum este profesor la George Mason University, a scris în această săptămână în Modern Diplomacy că Erdogan doreşte ca SUA să renunţe la cazul împotriva lui Zarrab deoarece guvernul său a fost implicat în schema de ocolire a sancţiunilor impuse împotriva Iranului.

Erdogan ştie că “Zarrab va depune mărturie împotriva sa dacă Turcia nu găseşte o cale pentru a-l salva de închisoare”, a scris Yayla.

Totodată, se estimează că în timpul vizitei la Casa Albă, Erdogan urmează să facă presiuni în ceea ce priveşte alte două chestiuni majore: extrădarea de către SUA a clericului Fethullah Gulen, pe care preşedintele turc îl acuză de orchestrarea unui puci eşuat în Turcia în 2016; SUA să nu înarmeze rebelii kurzi din Siria, pe care îi consideră că au legături cu grupuri “teroriste” kurde din Turcia.

Yayla a mai precizat că Erdogan va folosi contractul de închiriere de către SUA a vitalei baze aeriene de la Incirlik, din sudul Turciei, ca mijloc de a pune presiune pe preşedintele Trump să îi satisfacă cererile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe