Erdogan: Turcia plănuieşte noi operaţiuni în Siria

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan susţine că ţara sa intenţionează să efectueze noi atacuri în această primăvară împotriva unor grupuri considerate teroriste de către Ankara.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Ankara a anunţat săptămâna trecută finalizarea operaţiunii Scutul Eufratului, lansată în august 2016 împotriva militanţilor din grupul jihadist Statul Islamic şi a miliţiilor kurde care operează în zona de frontieră turco-siriană.

Dar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că vor fi lansate noi operaţiuni transfrontaliere împotriva unor grupuri precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi a unităţilor kurde siriene cunoscute sub numele de Unităţile de Protejare a Poporului (YPG).

YPG este un aliat al Statelor Unite în lupta împotriva jihadiştilor ISIS în Siria, dar este văzut de Turcia ca un grup terorist şi o ramură siriană a PKK.

“Facem pregătiri pentru noi operaţiuni în alte regiuni” împotriva teroriştilor, a declarat Erdogan în cursul zilei de luni, dar nu a specificat unde vor avea loc acestea.

În acelaşi timp, planurile SUA pentru o operaţiune comună cu Turcia în vederea capturării oraşului Raqqa, capitala de facto a grupului jihadist Statul Islamic în Siria, s-au clătinat din cauza suportului Washingtonului pentru implicarea YPG în lupta antitero.