Erdogan susţine că Iranul a participat alături de Turcia la o operaţiune militară împotriva kurzilor. Sursă militară iraniană neagă

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Getty Images)

Ankara a reafirmat că Turcia şi Iranul au desfăşurat în comun o operaţiune militară împotriva separatiştilor kurzi, deşi mass media iraniană semioficială a citat armata ţării care a negat că ar fi fost implicată, potrivit RFE/RL.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că operaţiunea respectivă a vizat militanţi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), adăugând că este prima operaţiune de acest tip şi speră că alte misiuni vor avea loc în viitor.

Canalul turcesc TRT l-a citat pe ministrul de Interne Suleyman Soylu afirmând: “Astăzi, la ora 8 a.m., Turcia, împreună cu Iranul, a desfăşurat prima operaţiune comună”.

Totuşi, nu este clar unde ar fi avut loc operaţiunea.

Milioane de etnici kurzi locuiesc în regiunea montană de-a lungul graniţelor Turciei, Irakului, Siriei şi Iranului. Unii dintre kurzi au legături cu grupul militant PKK din Turcia, care a luptat timp de decenii pentru un stat independent.

Agenţia iraniană semioficială Fars a susţinut că armata ţării a negat implicarea în operaţiunea menţionată de Turcia.

“Armata turcă a desfăşurat o operaţiune împotriva grupului militant PKK, însă forţele armate ale Iranului nu au participat la operaţiune”, a declarat Fars, citând o sursă militară iraniană.

“Forţele armate ale Iranului vor combate sever orice grup care intenţionează să creeze nesiguranţă în ţara noastră”, a adăugat sursa.

Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) s-a ciocnit în trecut cu grupurile rebele kurde în partea nordică a ţării, în apropierea graniţei turce şi peste graniţă, în Irak.

Partidul Democratic din Kurdistanul Iranian (KDPI) a desfăşurat ocazional atacuri în interiorul Iranului de la bazele sale din Irak şi este etichetat grup terorist de către Teheran. Câţiva liderii ai KDPI au fost ucişi în atacuri, grupul învinuind forţele militare iraniene pentru acestea.

KDPI este un grup militar de stânga alcătuit din etnici kurzi din Iran şi şi-a stabilit baza în nordul Irakului după ce a fost interzis în Iran.