Erdogan setează agenda summitului NATO: dacă trupele germane vor să plece le urăm drum bun

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Preşedintele turc Recep Erdogan a declarat că nu ar fi "o mare problemă" pentru Turcia dacă Germania s-ar hotărî să-şi retragă soldaţii.

Remarcile lui Erdogan au fost făcute miercuri, înainte ca preşedintele turc să plece către summitul NATO care se ţine la Bruxelles.

"Nu am primit înştiinţare oficială din partea Germaniei că îşi va retrage soldaţii de la baza de la Incirlik în Iordania... dar dacă o face, nu este vreo problemă. Dacă pleacă le spunem Drum bun" a adăugat preşedintele turc.

Sâmbătă, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a anunţat că o bază iordaniană are potenţialul de a înlocui baza turcă de la Incirlik.

Săptămâna trecută Leyen a anunţat că ţara sa caută un nou loc pentru contingentul de soldaţi germani care face parte din efectivele coaliţiei conduse de SUA împotriva Statului Islamic.

Germania menţine aproximativ 250 de militari şi personal tehnic în Turcia, la baza de la Incirlik. de unde decolează misiuni de supraveghere deasupra Siriei şi de realimentare a avioanelor de luptă.

Luna aceasta ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat că trupele germane sunt poftite să părăsească baza de la Incirlik dacă doresc.

În urmă cu câteva săptămâni Turcia a declanşat o nouă criză a relaţiei sale cu Germania, după ce a interzis intrarea în Turcia a unor parlamentari germani care trebuiau să verifice, conform Constituţiei, activitatea trupelor de la Incirlik.

Incidentul, este al doilea înregistrat de acest gen în ultimul an.

După puciul militar din iulie 2016, despre care oficiali turci au afirmat că ar fi fost organizat cu implicarea unor generali americani, Turcia a sechestrat în două rânduri militarii prezenţi în baza de la Incirlik, a doua oară chiar în preziua vizitei pe care o efectua generalul american J. Dunford, seful Marelui Stat Major american, în Turcia.

În urma puciului preşedintele Erdogan a organizat o enormă campanie de epurare, căreia i-au căzut victime zeci de mii de persoane.

Valul de critici survenit, ca urmare, din partea ţărilor europene a tensionat şi mai mult relaţia dintre cele două părţi.