Erdogan se pregăteşte să negocieze criza migranţilor cu UE. Cere Greciei să-şi deschidă porţile

Recep Erdogan începe în forţă marele şantaj asupra UE
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a cerut duminică Greciei „să deschidă porţile” pentru refugiaţii care încearcă să intre în Uniunea Europeană din Turcia şi a spus că speră să câştige mai mult ajutor din partea UE la discuţiile de luni.

Zeci de mii de migranţi au încercat să intre în Grecia - stat membru al U - de când Turcia a declarat, în 28 februarie, că nu va mai încerca să îi ţină pe teritoriul său, aşa cum s-a convenit în 2016 cu UE în schimbul câtorva miliarde de euro ca ajutor.

Turcia găzduieşte aproximativ 3,6 milioane de refugiaţi din Siria, unde trupele sale şi forţele rebele aliate se luptă cu forţele guvernamentale susţinute de Rusia.

Turcia susţine că UE nu şi-a respectat promisiunile făcute. "Sperăm să obţinem mult mai mult sprijin din partea comunităţii internaţionale atunci când vine vorba de refugiaţi", a spus Erdogan într-un discurs ţinut în Istanbul. „Am o întâlnire cu oficialii Uniunii Europene mâine în Belgia. Vom discuta aceste probleme”.

Ca răspuns, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat că „negocierea pe spatele celor mai slabi” nu va da rezultatul dorit.

Peste 1 milion de migranţi, în mare parte din Orientul Mijlociu şi Asia, au ajuns în UE în 2015 şi 2016, majoritatea călătorind prin Turcia şi Grecia, până când acordul a oprit fluxul în martie 2016. Turcia se teme acum de un nou flux de refugiaţi în urma ultimelor luni de conflict din Siria.

„Am îndeplinit obligaţiile acordului pe care l-am făcut cu UE. Cu toate acestea, UE nu şi-a îndeplinit angajamentele, cu excepţia contribuţiilor minime ... Sper că vom obţine rezultate diferite de data aceasta", a afirmat Erdogan.

În cadrul acordului din 2016, UE urma să ofere 6 miliarde de euro pentru a ajuta Turcia să finanţeze locuinţe, şcoli şi centre medicale pentru refugiaţi. Erdogan a declarat că Turcia nu a primit decât jumătate din sumă.

Ankara doreşte, de asemenea, mai mult sprijin european în Siria, unde îşi propune să construiască aşezări pentru ca refugiaţii să se întoarcă în nordul Siriei.

Erdogan urmează să se întâlnească cu Charles Michel, care prezidează întrunirile liderilor UE, şi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

"Dacă nu există bani pentru furnizarea de ajutor umanitar esenţial refugiaţilor, indiferent dacă sunt în Turcia, Idlib sau Iordania şi Liban, noi (UE) nu vom refuza niciodată să vorbim", a declarat Maas, duminică, pentru publicaţia Funke. „Dar acest lucru depinde de faptul că Turcia trebuie să îşi ţină promisiunile făcute”.

Miniştrii de externe ai UE au declarat săptămâna trecută că sunt pregătiţi să ia „toate măsurile necesare” pentru a opri trecerea ilegală în Grecia, dar Erdogan a menţionat că migranţii nu vor rămâne în Grecia după ce au trecut.

„Grecia, ar trebui să-şi deschidă porţile şi să îi lase să plece”, a adăugat el. „Cerem împărţirea corectă a sarcinii.”

Grecia declară că a împiedicat mii de încercări ale migranţilor de a traversa pe uscat din Turcia încă de săptămâna trecută.