Erdogan refuză invitaţia lui Putin la ceremonia de la Moscova

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a refuzat invitaţia adresată de liderul rus Vladimir Putin de a participa la ceremonia care marchează 70 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, susţine ziarul Hürriyet Daily News. Hotărârea liderului turc pare să fie o ripostă diplomatică la adresa deciziei omologului său rus de a cataloga masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman în 1915 drept un “genocid”.

Surse diplomatice ruseşti au afirmat, pe 5 mai, pentru ziarul Hürriyet, că ambasadorul Ümit Yardım va reprezenta Turcia la Parada Zilei Victoriei, care va avea loc pe 9 mai, la Moscova.

La întrebarea unui jurnalist rus, speakerul Parlamentului turc, Cemil Çiçek, a declarat în timpul vizitei sale la Moscova, din 15 aprilie, că “el este sigur că preşedintele [Erdogan] va încerca să vină” la ceremonie.

“24 aprilie 1915 este o dată deprimantă, legată de unul dintre cele mai îngrozitoare şi dramatice evenimente din istoria omenirii, genocidul împotriva poporului armean”, a declarat Putin, într-o scrisoare către evenimentul comemorativ World Without Genocide (O lume fără genocid) care a avut loc pe 23 aprilie. Textul declaraţiei a fost postat şi pe website-ul Kremlinului. Mai mult, Duma a votat pe 4 aprilie adoptarea unei rezoluţii care descrie evenimentele din 1915 ca fiind un “genocid”.

Totodată, Putin şi preşedintele francez Francois Hollande au făcut parte dintre liderii care au participat la comemorările din capitala armeană Erevan în 24 aprilie, pentru marcarea a 100 de ani de la acele evenimente.

După ce Ministerul turc de Externe i-a condamnat cu fermitate pe Putin şi Duma de Stat, preşedintele turc Erdogan a abordat la rândul său problema.

“Am fi dorit ca domnii Putin şi Hollande să nu fi mers în Armenia [în 24 aprilie]. Doi şefi de state s-au dus acolo [în Erevan]. Mulţumim Domnului, 20 de şefi de state au venit la noi”, a declarat Erdogan.

Cursa pentru participarea internaţională la ceremonii

În acest an, Turcia şi-a mutat pe 24 aprilie data ceremoniei care marchează 100 de ani de la victoria în Bătălia de la Gallipoli, pentru ca aceasta să coincidă cu evenimentul din Erevan. În Gallipoli, Erdogan i-a primit pe liderii forţelor aliate din Primul Război Mondial, inclusiv 21 de şefi de state, printre care premierul australian Tony Abbott, premierul neozeelandez John Key, precum şi prinţul Charles al Marii Britanii şi fiul său Harry.

Surse diplomatice din Moscova au declarat pentru ziarul Hürriyet că invitaţia lui Putin la aniversarea sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial a fost trimisă Turciei în luna martie, şi că poziţia liderului rus faţă de genocidul armean ar fi determinat Ankara să refuze să dea curs invitaţiei.

Doar 12 lideri din cele 68 de state invitate vor participa la Parada Zilei Victoriei la Moscova, inclusiv cei din China, India, Africa de Sud, Grecia, Serbia şi Ciprul grecesc. Când i s-a reamintit că până şi unele foste ţări sovietice precum Belarus şi Kazahstan au refuzat invitaţia Moscovei, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, aparent, a lăsat să se înţeleagă că nu i-ar păsa.

“Invitaţia noastră nu este un apel pentru recrutare militară”, a declarat Lavrov.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe