Erdogan, razna. Spune unei fetiţe că va fi onorată dacă va fi ucisă, într-un discurs televizat

Preşedintele turc Recep Erdogan, împreună cu o fetiţă pe scenă
Preşedintele turc Recep Erdogan, împreună cu o fetiţă pe scenă (Captură video)

Într-un act bizar de propagandă, preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan a atras un val de critici când, în timpul unui discurs public în care a cerut ţării să se pregătească pentru mobilizare, a invitat pe scenă o fetiţă îmbrăcată în uniformă militară şi i-a promis acesteia, care plângea, că va primi onoruri de stat dacă va fi ucisă.

Luând cuvântul la un congres provincial al partidului de guvernământ AKP, preşedintele turc a folosit ocazia de a atrage sprijin public pentru campania militară în desfăşurare împotriva luptătorilor kurzi din Siria şi le-a reamintit celor care şi-au încheiat serviciul militar, dar care încă au “ordin de mobilizare activ”, să fie pregătiţi a fi recrutaţi din nou dacă va fi necesar.

În timp ce îşi susţinea discursul, o fetiţă care a fost prezentă la congres şi era îmbrăcată în uniformă militară completă şi care purta pe cap o beretă maro precum cele purtate de forţele speciale turce, i-a atras atenţia lui Erdogan, potrivit imaginilor video în care este prezentat discursul. Erdogan a chemat-o pe fetiţă pe scenă lângă el, a precizat BBC, iar ea s-a conformat cu ezitare, iar apoi a izbucnit în plâns.

“Uitaţi ce vedeţi aici! Fetiţo, ce faci aici? Avem aici berete maro, dar ei nu plâng niciodată”, i-a spus Erdogan fetiţei. “Ea are, de asemenea, un steag turcesc în buzunar”, a declarat preşedintele turc publicului, îmbrăţişând fetiţa, care în mod vizibil nu se simţea în largul ei.

“Dacă ea va deveni martir, va fi acoperită cu un drapel, cu voia Domnului”, a adăugat Erdogan. “Ea este pregătită pentru orice, nu-i aşa?” Erdogan a făcut comentariul în timpul unui discurs transmis în direct la televizor în faţa unor susţinători care i-au cerut să continue ofensiva militară împotriva luptătorilor kurzi din regiunea nordică siriană Afrin.

Fetiţa confuză a răspuns doar cu “Da”. Apoi, Erdogan a săruta-o pe obraz şi a lăsat-o să plece de pe scenă.

Comentariile preşedintelui turc au fost condamnate imediat pe Twitter, un utilizator asociindu-le cu abuzarea copiilor, în timp ce altul a afirmat că Erdogan a greşit când a spus expresia “cu voia Domnului” referitor la moartea unui copil. Alţi critici au declarat că este acelaşi tip de abuz împotriva copiilor comis în scopuri propagandistice de către grupul terorist Statul Islamic.

Partidul Democratic al Poporului, care este pro-kurd şi care se opune operaţiunii Ankarei în zona Afrin, a criticat declaraţiile lui Erdogan: “Va fi învinsă mentalitatea potrivit căreia copiii sunt abuzaţi prin faptul că li se promite că vor muri. Vom câştiga lupta pentru ca aceşti copii să aibă o viaţă liberă şi fericită!”, a precizat partidul într-un mesaj postat pe Twitter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe