Erdogan promite investiţii în Bosnia înaintea unui miting electoral în statul balcanic

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis că ţara sa va finanţa un proiect masiv în Bosnia privind construcţia unei autostrăzi. Promisiunea a fost făcută înainte ca statul balcanic să găzduiască un miting politic în timpul căruia Erdogan s-a adresat mai multor de mii de turci veniţi în principal din Germania, Olanda, Austria şi alte state din regiunea Balcanilor.

Într-o ceremonie desfăşurată duminică, Erdogan a privit cum miniştrii transporturilor din Bosnia şi Turcia au semnat o scrisoare de intenţie pentru construirea unei autostrăzi care va lega capitala sârbă Belgrad şi Sarajevo, capitala Bosniei şi Herţegovinei.

Erdogan şi-a exprimat speranţa că, în această vară, miniştrii vor ajunge la un acord final cu privire la aspectele tehnice ale proiectului, al cărui cost este estimat la 3 miliarde de euro. El a mai afirmat că banca turcă Exim Bank ar trebui să fie implicată în finanţarea proiectului, care se confruntă de asemenea cu o opoziţie internă în Bosnia, în special din partea sârbilor minoritari.

Promisiunea pentru o astfel de investiţie ar putea fi văzută ca un semn al aprecierii lui Erdogan şi aprobarea de către Bosnia a mitingului său electoral. Multe capitale vest-europene au refuzat să permită astfel de mitinguri pe teritoriul lor, forţând mii de persoane să călătorească în Sarajevo pentru a-l asculta duminică pe liderul turc.

Erdogan a criticat guvernele vest-europene pentru blocarea mitingurilor pe care ar fi vrut să le desfăşoare el şi alţi oficiali.

O prezenţă poliţienească masivă a putut fi observată în jurul sălii olimpice Zetra, unde susţinătorii lui Erdogan au fluturat steaguri turce şi bosniace.

Mitingul de duminică a fost organizat cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor prezidenţiale şi legislative pe care Erdogan le-a convocat pentru 24 iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe