Erdogan: Livrarea sistemului rusesc S-400 ar putea fi accelerată

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (Spencer Platt/Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că sistemele de rachete antiaeriene S-400 comandate de la ruşi ar putea fi livrate mai repede decât s-a planificat iniţial, insistând asupra acestei achiziţii care a generat tensiuni semnificative între Ankara şi Washington, potrivit RFE/RL.

“Livrarea sistemelor S-400 urma să aibă loc în luna iulie, dar este posibil să fie accelerată”, a declarat Erdogan jurnaliştilor în avion, după o călătorie în Rusia, unde s-a întâlnit cu omologul Vladimir Putin, a raportat miercuri mass media turcă.

SUA a cerut Turciei să anuleze acordul cu Rusia, susţinând că sistemul S-400 nu este compatibil cu sistemele NATO şi este considerat o ameninţare pentru avioanele de vânătoare F-35 produse de americani.

În 1 aprilie, Washingtonul a declarat că suspendă livrările de avioane F-35 către Turcia ca răspuns la decizia acesteia de a avansa cu achiziţionarea sistemelor ruseşti.

De asemenea, Washingtonul a declarat că este posibil să nu vândă Ankarei sistemul antirachetă Patriot – echivalentul american al sistemului S-400.

Mass media rusă a raportat că Turcia intenţionează să cumpere patru unităţi S-400 la preţul de 2,5 miliarde de dolari.

Într-un interviu televizat, miercuri, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că Ankara s-ar putea orienta “în altă parte” dacă SUA nu va livra avioanele de vânătoare F-35.

Cavusoglu a insistat că Turcia ar putea, de asemenea, să ia în considerare achiziţionarea unui număr mai mare de sisteme S-400 sau alte tipuri de sisteme dacă nu va putea achiziţiona sistemul american Patriot.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este “deschisă” să vândă noi sisteme Turciei.

Relaţiile Turciei cu Rusia au fost tensionate din punct de vedere istoric, însă Moscova şi Ankara au creat legături economice puternice după sfârşitul Războiului Rece.

În timpul mandatelor lui Erdogan şi Putin, cele două ţări s-au apropiat în ultimii ani pe fondul amplificării tensiunilor dintre Rusia şi Occident şi a deteriorării legăturilor Turciei cu SUA şi Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe