Erdogan inaugurează sistemul prezidenţial cu puteri sporite. Ginerele său, numit ministru al finanţelor

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (dr) pozează alături de ginerele său Berat Albayrak în Istanbul, 29 mai 2018.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (dr) pozează alături de ginerele său Berat Albayrak în Istanbul, 29 mai 2018. (Ozan Kose/AFP/Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a inaugurat noul sistem prezidenţial executiv - după care a alergat mult timp -, prin numirea ginerelui său într-o funcţie cu mare impact în economie şi promiţând o schimbare mai mare în conducerea ţării, pe care a dominat-o în ultimii 15 ani.

La câteva ore după ce a depus jurământul şi şi-a extins semnificativ puterea, în cadrul unei ceremonii în capitala turcă Ankara, Erdogan l-a numit pe Berat Albayrak în funcţia de trezorier şi ministru al Finanţelor în noul Cabinet, potrivit Reuters.

Anunţul – şi absenţa din Cabinet a miniştrilor familiari şi prietenoşi cu piaţa – a făcut ca lira turcă să înregistreze pierderi.

Erdogan, cel mai popular şi controversat lider din istoria recentă a Turciei, a devenit acum în mod oficial cel mai puternic lider turc de la Mustafa Kemal Ataturk, care a înfiinţat republica din ruinele Imperiului Otoman.

Pe baza noului sistem prezidenţial, funcţia de premier a fost eliminată şi preşedintele îşi selectează propriul Cabinet, reglementează ministerele şi poate concedia funcţionari publici fără a avea nevoie de aprobarea parlamentului.

Erdogan a declarat că preşedinţia executivă este vitală pentru a impulsiona creşterea economică şi pentru a asigura securitatea după puciul eşuat din 2016. Însă aliaţi occidentali şi grupuri pentru drepturile omului deplâng ceea ce susţin că este un regim tot mai autoritar în Turcia şi o orientare a ţării către dictatură.

După tentativa de lovitură de stat din 2016, Turcia - membră a NATO şi încă candidată la aderarea în Uniunea Europeană - a arestat aproximativ 160.000 de persoane, a aruncat în spatele gratiilor jurnalişti şi a închis zeci de organizaţia media.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe