Erdogan îl atacă pe Trump: “Vedem jocul pe care îl desfăşuraţi”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

În urma dublării, vineri, a tarifelor americane asupra importurilor de oţel şi aluminiu turceşti, care au făcut ca lira turcească şi pieţele de capital să se afle în picaj liber, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a scris un articol de opinie pentru New York Times în care şi-a etalat nemulţumirile şi a ameninţat că se va retrage din alianţa militară vestică ce durează de câteva decenii. “Eşecul anulării acestei tendinţe de unilateralism şi lipsa de respect ne determină să începem să căutăm noi prieteni şi aliaţi”, a scris el. Între timp, pe când anunţa noile sancţiuni împotriva Ankarei, preşedintele american Donald Trump a postat pe Twitter concluzia sa asupra situaţiei: “Relaţiile noastre cu Turcia nu sunt bune în acest moment!”, potrivit site-ului Zero Hedge.

Amplificarea războiului cuvintelor a continuat şi sâmbătă, când Erdogan, care s-a adresat la un miting desfăşurat în oraşul Unye de la Marea Neagră, a afirmat că “este greşit să se încerce să se îngenuncheze Turcia prin ameninţări legate de un pastor”. De asemenea, el a adăugat: “Ruşine să vă fie, ruşine să vă fie. Daţi partenerul vostru strategic din NATO în schimbul unui preot”.

În acelaşi timp, Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al preşedintelui turc, a afirmat că SUA “înfruntă riscul de a pierde complet Turcia”.

Iar duminică, Erdogan şi-a intensificat retorica împotriva SUA, afirmând, potrivit Bloomberg, “Vedem jocul pe care îl desfăşuraţi. Vă provocăm”. De asemenea, liderul turc a mai precizat: “Ei încearcă să facă cu banii ceea ce nu au reuşit să facă prin lovitura de stat eşuată”.

Din aceste afirmaţii s-ar putea înţelege că Erdogan se referă prin “Ei” la SUA, deşi până acum linia oficială a preşedintelui turc a fost aceea că vinovatul din spatele puciului eşuat din 2016 este clericul exilat în SUA Fethullah Gulen. După acele evenimente, Turcia a arestat zeci de mii de persoane pentru suspiciunea de implicare în puci, iar alte peste 100.000 au fost concediate sau suspendate.

Erdogan a mai cerut ca toţi cetăţenii turci să îşi convertească valutele străine în lire turceşti şi a avertizat că “atacurile economice doar vor consolida unitatea Turciei”.

De asemenea, liderul turc a mai declarat că Turcia poate “răspunde celor care au început un război comercial împotriva întregii lumi şi care au inclus ţara noastră în el prin gravitarea către noi cooperări şi noi alianţe”, de exemplu, cu China şi Rusia (care a afirmat duminică faptul că ia în considerare renunţarea în întregime a dolarului american în comerţul petrolier). În plus, Erdogan a avertizat că “ar fi o prostie să crezi că Turcia poate fi îndepărtată de către FX (piaţa valutară)”, deşi, în condiţiile în care inflaţia turcă pare să fie pregătită să explodeze pe măsura prăbuşirii lirei, populaţia locală s-ar putea să aibă o părere diferită despre acest lucru.

Preşedintele turc a mai afirmat: “ştim foarte bine că cei ce susţin că ar trebui să facem un acord cu FMI spun că ar trebui să renunţăm la independenţa politică”, eliminând astfel posibilitatea unui bailout al Fondului Monetar Internaţional care, împreună cu aplicarea controalelor de capital, reprezintă singurele două opţiuni rămase Turciei pentru a frâna prăbuşirea lirei.

Cu privire la ratele mai ridicate ale dobânzii, o cerinţă critică pentru a încetini cel puţin decăderea economică a ţării, Erdogan a precizat: “Ratele dobânzii sunt instrumente de exploatare care îi fac pe cei bogaţi şi mai bogaţi şi pe cei săraci şi mai săraci. Cât timp sunt în viaţă, nu vom cădea în capcana ratei dobânzii”.

Şi, potrivit Zero Hedge, după retorica dură a preşedintelui turc – care a strivit în mod evident orice speculaţie privind eventuale creşteri ale ratelor dobânzii sau un bailout de la FMI – investitorii străini s-ar putea să nu mai aibă altă alegere decât să îşi retragă capitalul din Turcia, potenţial transformând ceea ce a fost deja o criză valutară acută într-o panică financiara totală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe