Erdogan face curăţenie în armată şi cere extrădarea lui Gulen după puciul eşuat

Guvernul turc a arestat mii de soldaţi şi a concediat sute de judecători după lovitura de stat eşuată. Preşedintele Erdogan a cerut SUA să îl predea pe rivalul său Fethullah Gulen, pe care îl învinuieşte pentru tulburări. Premierul Yildirim a declarat că orice ţară ce stă alături de Gulen va fi considerată ca fiind în război cu Turcia.
Arme predate de soldaţii turci rebeli pe Podul Bosfor.
Arme predate de soldaţii turci rebeli pe Podul Bosfor. (Captură Foto)

Mulţi oficiali turci de rang înalt au fost arestaţi sâmbătă pe măsură ce guvernul civil şi-a reafirmat autoritatea în ţară.

În noaptea de vineri spre sâmbătă 265 de persoane au murit şi 1.440 au fost rănite după ce un grup din cadrul armatei s-a revoltat împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi a administraţiei sale. Soldaţii au ieşit cu tancuri pe străzile din Istanbul şi Ankara, au blocat podurile peste Bosfor şi alte puncte cheie pentru trafic şi au folosit avioane militare pentru a bombarda clădirea Parlamentului. Piloţii implicaţi în puci au zburat de asemenea cu avioane F-16 la o altitudine joasă deasupra Ankarei, declanşând alarmele automobilelor şi executând manevre acrobatice. Focuri de armă au fost raportate în câteva locaţii ale celor două oraşe şi un general de rang înalt a fost luat ostatic.

În plus, soldaţii rebeli au pătruns în câteva studiouri de televiziune, susţinând că s-au revoltat împotriva lui Erdogan pentru a proteja ordinea democratică şi drepturile omului. Ei au anunţat legea marţială.

Totuşi, la scurt timp, balanţa a început să se încline împotriva susţinătorilor puciului. În timpul unui apel video difuzat la televiziunea de stat, Erdogan i-a invitat pe susţinătorii săi să sfideze interdicţia şi să iasă pe străzi pentru a se opune armatei. Toate partidele parlamentare au condamnat tentativa de lovitură de stat şi guvernele lumii au susţinut cabinetul preşedintelui turc.

Comandanţi de rang înalt din diferite sectoare ale armatei au apărut la televizor împreună pentru a demonstra că rebelii sunt doar o minoritate. După ce a aterizat pe aeroportul din Istanbul, Erdogan, întâmpinat de o mulţime de susţinători, i-a acuzat de trădare pe participanţii la puci şi a promis că aceştia vor plăti un preţ scump pentru faptele lor. În plus, Erdogan l-a acuzat pe clericul moderat Fethullah Gulen că este în spatele acestui eveniment. Gulen, care locuieşte în autoexil în SUA, a negat acuzaţia şi i-a condamnat pe pucişti.

Pe măsura sosirii zorilor zilei de sâmbătă, au apărut primele rapoarte care susţineau că poliţia a arestat soldaţi rebeli. Alţii au fost blocaţi sau atacaţi de mulţimi de oameni furioşi. Grupuri mari de soldaţi rebeli au început la scurt timp să se predea.

Sâmbăta dimineaţă, premierul Binali Yildirim a anunţat că situaţia este complet sub controlul, fiind însoţit de generalul ce fusese luat ostatic la un moment dat.

Guvernul turc a început imediat să cureţe armata, arestând peste 2.800 de soldaţi pentru rolul lor în tentativa de lovitură de stat. Oficialii au arestat doi generali de divizie şi doi judecători ai Curţii Constituţionale, precum şi 10 membri ai consiliului judiciar suprem al Turciei. Aproape 2.750 de judecători au fost concediaţi pentru presupusele lor legături cu liderii puciului.

Erdogan cere extrădarea lui Gulen

Adresându-se unei mulţimi de oameni în Istanbul, preşedintele Erdogan l-a acuzat pe Gulen şi susţinătorii săi de conducerea unui aşa-zis stat paralel. Clericul moderat, la un moment dat aliat al preşedintelui, a trăit în SUA în ultimii 17 ani.

Erdogan a declarat că l-a avertizat pe omologul său american Barack Obama că Gulen încearcă să destabilizeze Turcia.

“V-am spus că el este implicat în comploturi pentru lovituri de stat dar nu aţi ascultat. Acum, după lovitură, o spun din nou. Predaţi-l Turciei pe acest bărbat care locuieşte în Pennsylvania”, a susţinut sâmbătă Erdogan.

Alţi oficiali turci au declarat că Ankara pregăteşte o cerere pentru extrădarea lui Gulen. Ministrul turc al Muncii Suleyman Soylu a făcut un pas suplimentar, sugerând că guvernul american a susţinut lovitura de stat. Într-un comentariu separat, premierul Yildirim a declarat că orice ţară ce stă alături de Gulen va fi considerată ca fiind în război cu Turcia.

Într-un interviu acordat sâmbătă, Gulen a negat din nou implicarea în puciul din Turcia şi a sugerat că s-ar putea ca acesta să fi fost organizat de însuşi Erdogan.

Kerry răspunde

Comentând chestiunea, secretarul de stat american John Kerry a declarat că doreşte să analizeze cererea de extrădare.

SUA “invită guvernul turc, aşa cum o facem întotdeauna, să ne prezinte dovezi legitime care să susţină această anchetă. Şi SUA va accepta [dovezile], le va analiza şi va lua o decizie”, a susţinut Kerry.

Totuşi, Kerry a declarat că insinuările sau acuzaţiile publice în privinţa rolului SUA în puciul eşuat sunt complet false şi afectează relaţiile bilaterale.