Erdogan avertizează Rusia după “încălcarea” spaţiului aerian turcesc

Preşedintele turc a avertizat Moscova că vor exista consecinţe, după ce Ankara a raportat că un avion de luptă rusesc a pătruns din nou în teritoriul turcesc. Rusia a respins afirmaţiile, susţinând că este vorba de “propagandă nefondată”.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sâmbătă Rusia de luarea unor “măsuri iresponsabile” care ameninţă pacea mondială.

“Rusia va trebui să înfrunte consecinţe dacă va continua cu astfel de încălcări ale drepturilor suverane ale Turciei”, a declarat Erdogan reporterilor în Istanbul.

“Astfel de măsuri iresponsabile nu vor ajuta nici Federaţia Rusia, nici relaţiile Rusia-NATO şi nici pacea regională şi globală”, a adăugat el.

Comentariile lui Erdogan au fost făcute după ce Turcia a anunţat că un avion de luptă rusesc a pătruns în spaţiul său aerian, în ciuda mai multor avertismente trimise de unităţile de radar turceşti în limbile engleză şi rusă.

“Un avion Su-34, aparţinând forţei aeriene a Federaţiei Ruse, a încălcat spaţiul aerian turcesc vineri la ora locală 11:46”, a susţinut Ministerul turc de Externe, fără să specifice unde a avut loc incidentul. În plus, ministerul a declarat că ambasadorul rus a fost convocat în semn de protest pentru această acţiune din partea Rusiei.

Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a răspuns sâmbătă la acuzaţii, susţinând că nu a avut loc nicio încălcare a spaţiului aerian turcesc, adăugând că afirmaţiile Turciei sunt nefondate, arată Deutsche Welle.

În acelaşi timp, şeful NATO Jens Stoltenberg a cerut Rusiei să “respecte în totalitate” spaţiul aerian al alianţei, Turcia fiind un membru al NATO.

Acest incident are loc la două luni după ce Turcia a doborât un avion de luptă rusesc în apropierea graniţei turco-siriene. Ankara a susţinut că bombardierul Su-24 a pătruns în spaţiul său aerian după ce a zburat prea aproape de graniţă, acuzaţie negată de Moscova.

Doborârea avionului rusesc a declanşat o criză intensă în relaţiile bilaterale dintre Rusia şi Turcia, în condiţiile în care Moscova a introdus măsuri economice retaliatorii şi a adoptat o poziţie militară mai agresivă faţă de Ankara.

Cele două ţări se află la cuţite şi în privinţa conflictului din Siria. Rusia este un aliat cheie al preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi a lansat o campanie de lovituri aeriene împotriva oponenţilor acestuia (atât grupuri teroriste precum Statul Islamic cât şi grupuri rebele moderate susţinute de Occident). Turcia susţine, însă, că înlăturarea de la putere a lui Assad este crucială pentru soluţionarea conflictului civil din ţara arabă, ce durază de 5 ani.

Erdogan a declarat sâmbătă că doreşte să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a discuta despre cel mai recent incident aerian. Cei doi lideri nu s-au întâlnit de la doborârea avionului rusesc în noiembrie 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe