Erdogan acuză Berlinul de susţinerea terorismului

Preşedintele Turciei a acuzat vineri seară Germania de susţinerea "terorismului". Berlinul cere eliberarea lui Deniz Yücel, arestat în Turcia sub acuzaţia de propagandă şi instigare la ură.
Recep Erdogan
Recep Erdogan (Sean Gallup/Getty Images)

Relaţiile dintre Turcia şi Germania se înrăutăţesc din cauza situaţiei unui jurnalist german de origine turcă, arestat de autorităţile turce şi considerat de Ankara "terorist şi agent secret german".

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că Deniz Yücel, cetăţean german de origine turcă şi corespondent al publicaţiei Die Welt, este "agent german" şi membru al organizaţiei separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup insurgent considerat terorist de către Ankara.

Într-un discurs rostit vineri seară la Istanbul, Erdogan a declarat că "În calitate de reprezentant al PKK şi de agent german, acest individ s-a ascuns timp de o lună într-un consulat al Germaniei (...) Aceşti oameni trebuie judecaţi pentru asistenţă oferită terorismului".

Criticii regimului de la Ankara susţin că Erdogan, acuzat de tendinţe autoritariste, încearcă să modifice Constituţia Turciei pentru aţi consolida regimul deja autoritar.

Nu este prima dată când Erdogan a acuzat Occidentul de susţinerea terorismului.

Vara trecută, preşedintele turc a declarat că lovitura de stat eşuată din ţara sa a fost organizată de puteri străine. Critica sa a vizat SUA dar şi special Berlinul, după ce un tribunal german a decis să nu îi permită lui Erdogan să se adreseze printr-un stream video unei mulţimi de aproximativ 30.000 de susţinători şi manifestanţi împotriva puciului, adunaţi în Koln.

Mai mult, Turcia a anunţat că trimis Germaniei peste 4.600 de documente cu privire la ceea ce Erdogan a declarat că ar fi terorişti căutaţi. Germania nu a dat curs cererii regimului Erdogan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe