Epurarea din Coreea de Nord continuă

Liderul Coreiei de Nord Kim Jong Un
Liderul Coreiei de Nord Kim Jong Un (KNS / AFP / Getty Images)

Liderul de la Phenian a dat ordin ca ambasadorul din Suedia să fie rechemat de la post, în contextul unei epurări ce a început cu execuţia persoanei numărul doi a regimului, Jang Song-thaek, unchiul liderului Kim Jong-un, notează presa sud-coreeană vineri.

Aceasta nu a fost prima măsură de acest gen, ci în urmă cu câteva zile, ambasadorul nord-coreean din Malaezia, Jang Yong-chol, care este membru al familiei lui Jang Song-thaek, a revenit de asemenea în ţară la ordinul Phenian-ului, anunţă Yonhap.

Ambasadorul din Suedia, Pak Kwang-chol, a fost văzut vineri în Beijing, în timpul escalei sale către Coreea de Nord. Acesta, împreună cu soţia sa, erau escortaţi de agenţi nord-coreeni, care i-au condus la bordul avionului cu destinaţia Phenian.

Este un obicei în Coreea de Nord, ca atunci când o persoană cade în dizgraţie, sunt înlăturate sau eliminate şi rudele persoanei respective.

În urmă cu cca. o lună, în încercarea de a-şi consolida puterea, doi dintre consilierii cei mai apropiaţi ai lui Jang Song-thaek au fost executaţi. Ri Ryong-ha, prim-director adjunct al departamentului administrativ al Partidului Muncitorilor, şi Jang Su-gil, director adjunct în cadrul aceluiaşi departament, l-au 'supărat' pe Kim pentru că nu au răspuns rapid la ordin.

Cei doi ar fi fost printre cei cel puţin opt consilieri din cercul lui Jang, executaţi înaintea eliminării unchiului lui Kim, a mai indicat publicaţia niponă Yomiuri Shimbun. Liderul de la Phenian, conform ziarelor japoneze, era foarte beat atunci când a dat ordinul.

Epurarea începută de King Jong-un la mijlocul lunii decembrie se pare că nu a luat sfârşit. Eliminarea unchiului său, văzut ca o ameninţare de către liderul comunist, a fost cea mai notabilă acţiune politică din Coreea de Nord de la instalarea sa la putere la sfârşitul anului 2011.

Jang Song-thaek a fost asasinat în luna decembrie pentru trădare, iar moartea lui a şocat în special pentru faptul că era considerat una dintre persoanele cele mai apropiate de Kim Jong-un. Jang a mai fost acuzat de corupţie, abuz de substanţe şi alte crime pe care mass media occidentală nu le-au putut verifica.

Cu câteva luni în urmă, unchiul lui Kim Jong-un era considerat a doua putere în Coreea de Nord şi sfătuitorul liderului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe