Epoch Times şi cei care nu se închină la bani

Antreprenorul Jeffrey Van Middlebrook în Pioneer Park, Mountain View,  California, 14 may, 2013.
Antreprenorul Jeffrey Van Middlebrook în Pioneer Park, Mountain View, California, 14 may, 2013. (Jasper Fakkert/The Epoch Times)

Jeffrey Van Middlebrook, un inventator din Silicon Valley, a descoperit în 2006 o modalitate de a capta gazele produse prin arderea deşeurilor, care ar fi putut valora o avere dacă ar fi fost implementată la scară industrială.

Middlebrook a inventat sistemul în atelierul său şi l-a numit lichefierea gazului de combustie prin fracţionare de spectru larg. După ce l-a făcut să funcţioneze pe o scară mică, el a căutat finanţare pe piaţa internă. Nici guvernul şi nici vreo întreprindere privată nu au fost dispuşi să ofere banii necesari pentru a produce invenţia la scara industrială.

Apoi, în 2011, China a venit să-l vadă. Middlebrook s-a întâlnit de două ori cu delegaţii Partidului Comunist: cu cei din provincia Hubei, în San José în 2011 şi cu cei din Jiangsu, în San Francisco în februarie 2012.

Afiliaţi la o universitate din China şi susţinuţi de buzunarele extrem de adânci ale Partidului Comunist, ei i-au oferit 60 de milioane de dolari ca finanţare pentru cercetare şi dezvoltare. Ar fi avut un laborator la o universitate din China şi oamenii de ştiinţă, inginerii şi echipamentele necesare producerii invenţiei la o scară industrială. Acest lucru s-a întâmplat la începutul anului 2012, iar negocierile au început fără probleme.

Până în mai 2012, partenerul chinez al lui Middlebrook, un om de ştiinţă educat la Institutul Tehnologic al Massachusetts şi care a condus negocierile cu delegaţiile din China, a aranjat ca ei să călătorească în septembrie în această ţară.

Chinezii au fost profund interesaţi de invenţia lui Middlebrook, din cauza potenţialului aplicării sale în promovarea tehnologiilor curate de cărbune. China este cel mai mare consumator mondial de cărbune, iar poluarea rezultată din arderea necesară generării de energie electrică este enormă. Aproximativ un milion şi jumătate de chinezi mor prematur în fiecare an de boli cauzate de poluarea aerului, iar arderea cărbunelui contribuie în mod semnificativ la smogul negru care acoperă oraşele din China.

Apoi Middlebrook a început să citească ştirile publicate de Epoch Times potrivit cărora spitalele militare chineze au recoltat organe de la zeci de mii de prizonieri de conştiinţă, predominant practicanţii Falun Gong, o disciplină spirituală paşnică. El a citit despre tortura şocantă şi persecuţia inumană puse în aplicare de stat.

A început să ezite.

"Când am început să citesc despre asta am început să simt un conflict interior din punct de vedere moral", a relatat Middlebrook. "Pe de o parte, China mă momeşte cu 60 de milioane de dolari. Oferta e foarte seducătoare. Este foarte greu să obţii finanţare pentru cercetare şi dezvoltare de noi tehnologii. Este un proces dificil, indiferent de tehnologie."

Middlebrook a continuat: "Iată un guvern străin care ne oferă bani, iar apoi am început să citesc despre lucrurile oribile din China. M-am gândit: "Nu pot face acest lucru. Nu pot lua banii. Nu pot merge în China. Nu contează cât de mult înseamnă tehnologia mea, indiferent cât de mult au aceştia de gând să investească, nu pot lua bani din China".

Prietenii l-au întrebat: De ce nu poţi lua banii, dezvolta tehnologii în beneficiul lumii şi apoi să te întorci şi să le utilizezi pentru a face ceva bun? Middlebrook a răspuns: "Pentru că a lua banii lor înseamnă a folosi bani pătaţi de sânge. Dacă este adevărat că omoară oameni pentru organe şi că acest lucru este realizat cu ştirea celor mai înalte niveluri ale guvernului - şi nu văd cum ar putea situaţia să fie diferită - nu-mi pot vinde tehnologia şi să beneficiez din punct de vedere financiar, indiferent de cât de mult ar ajuta tehnologia mediul".

"Nu pot lua banii când ştiu că oamenii îşi pierd viaţa pentru ca eu să primesc acei bani. Nu pot să fac acest lucru."

Middlebrook, absolvent de geologie şi inginerie, a inventat o multitudine de aparate, dintre care unele sunt în prezent exploatate comercial.

Sistemul de ardere a deşeurilor utilizează o serie de camere în care fiecare scoate din gazul de ardere un compus nedorit, transformându-l în lichid. Acesta poate fi o capcană pentru dioxidul de carbon, bioxidul de sulf şi hidrogenul sulfurat, de exemplu; după ce sunt lichefiate, ele pot fi apoi neutralizate şi utilizate pentru aplicaţii agricole sau industriale, mai degrabă decât să fie eliminate în atmosferă.

Celelalte invenţii ale lui Middlebrook includ un scut de siguranţă pentru drujbă, un aparat de fotografiat toroidal la 360 de grade, un sistem antifurt controlat de la distanţă şi o supapă orizontală de canalizare, pe care a inventat-o în 1991 şi pentru care se află în prezent în negocieri contractuale.

El conduce compania Invention Dynamics LLC şi este renumit în California de Sud de zeci de ani. Un articol din săptămânalul Monterey County observă că la sfârşitul anilor 1970 a efectuat "activităţi de tâmplărie şi instalaţii sanitare şi electrice" pentru biroul de acasă al lui Gary Kildall, unul dintre pionierii calculatoarelor personale, de la Pacific Grove.

La aproximativ şase luni după ce şi-a informat colegul că se retrage din afacere, Middlebrook a scris o scrisoare către Epoch Times ca să mulţumească ziarului pentru "onestitatea sa jurnalistică". Epoch Times l-a contactat ulterior şi a început să verifice povestea lui.

Middlebrook a afirmat că a scris ziarului "ca fapt divers... şi nu pentru a primi laude". A declarat că speră că guvernele şi marile corporaţii, "nu indivizii mici ca mine", vor lua problema drepturilor omului din China mai în serios. "Marile companii trebuie să ia atitudine: e imoral, extraordinar de imoral, iar noi nu facem afaceri cu astfel de oameni".

Middlebrook a oferit o descriere detaliată a invenţiei sale şi a permis unui editor să revizuiască două cereri pentru brevete. El a oferit o fotografie a unei părţi a dispozitivului şi o scrisoare de la Leon E. Panetta, fostul secretar american al apărării, care a recunoscut valoarea invenţiei sale de captare a CO2. Panetta a scris: "Cu toate acestea, cele mai bune resurse vor fi probabil un anumit tip de fonduri guvernamentale. Trebuie să vă avertizez că fondurile pentru aceste tipuri de proiecte sunt limitate, având în vedere starea actuală a economiei". Asta a fost în decembrie 2008.

Documentele privind negocierile lui Middlebrook cu delegaţia chineză se află la fostul său partener chinez, care a condus negocierile şi al cărui nume Middlebrook a dorit să rămână confidenţial. "Nu vreau ca nimeni să fie rănit", a spus el, o referire la faptul că forţele de securitate chineze şi Partidul Comunist sunt cunoscute pentru pedepsirea severă a persoanelor care vorbesc despre abuzurile regimului asupra drepturilor omului.

Prin faptul că are legături cu Middlebrook, fostul său partener, care este etnic chinez, crescut în China şi continuă să-şi viziteze familia şi să facă afaceri acolo, ar putea deveni o ţintă, iar interesele sale de afaceri sau siguranţa lui ar putea fi ameninţate.

Partenerul are o serie de invenţii care au ca scop reciclarea apei din deşeuri industriale cu ajutorul microorganismelor şi care urmau iniţial a fi dezvoltate în scopuri comerciale odată cu camerele de captare ale lui Middlebrook. Epoch Times a verificat independent identitatea partenerului.

Epoch Times a contactat un alt asociat al lui Middlebrook, Reinaldo Garcia, un dramaturg, muzician şi fost jurnalist pentru a primi informaţii privind caracterul lui Middlebrook. Garcia lucrează în prezent la un scenariu de film cu Middlebrook. El şi-a reamintit că a văzut un mesaj pe pagina lui Middlebrook de Facebook cu luni în urmă, în care anunţa că a refuzat finanţarea pentru cercetare şi dezvoltare din China după ce a citit despre recoltarea de organe de la prizonieri de conştiinţă efectuată de regim.

"Am crezut că mesajul e de faţadă. Că a pierdut afacerea şi că justifică acest lucru prin afirmarea că a luat o poziţie morală", şi-a amintit Garcia că s-a gândit în acel moment. "O fi adevărat?" El a relatat că a vorbit cu Middlebrook despre asta şi şi-a dat repede seama de veridicitatea mesajului. "Nu avea nicio jenă în a explica lucrurile. A vorbit mult despre ce face China şi cu faptul că el se opune unor astfel de practici."

Nu putem şti dacă tehnologia pe care Middlebrook a inventat-o ar fi putut fi adusă cu succes la scara industrială. "Atunci când lucrurile se extind, apar probleme neprevăzute", spune Middlebrook. "Dar se pare că aceasta ar putea fi dezvoltată la o scară mai mare şi poate aduce un mare beneficiu."

El a continuat: "Într-un sens, aş fi putut acţiona pe baza altui principiu, dar nu în detrimentul oamenilor care sunt ucişi pentru organele lor. Eu nu pot face parte din asta. Este ceva asemănător cu acei oameni care ştiau că Auschwitz există, dar au închis ochii. După părerea mea, asta este ceea ce face China când îşi ucide oamenii pentru organe. Este Auschwitzul Chinei. Mi-am dat seama de asta datorită ziarului dumneavoastră şi, chiar dacă asta înseamnă că tehnologia mea nu va fi dezvoltată, voi putea să mă uit în oglindă şi să spun: Nu am luat bani pătaţi de sânge de la un guvern care îşi ucide propriul popor".

Relatare de Jasper Fakkert

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe