Episcop chinez aflat sub arest la domiciliu moare în Shanghai

Miliţie chineză în Piaţa Tiananmen, Beijing
Miliţie chineză în Piaţa Tiananmen, Beijing (Lintao Zhang / Getty Images)

La vârsta de 97 de ani, Joseph Fan Zhongliang, un Episcop aprobat de Vatican al Diocezei din Shanghai, a murit în apartamentul său duminică seara, 16 martie.

Înainte de a-i duce trupul neînsufleţit la o casă funerară, oficialii au permis ca o mică slujbă să fie desfăşurată în apartamentul său dar au refuzat o ceremonie la Catedrala Sfântul Ignatius.

El a fost numit Episcop al Shanghai-ului de către Papa Ioan Paul al 2-lea în anul 2000, un act nerecunoscut de către Partidul Comunist Chinez (PCC), care a rupt relaţiile diplomatice cu Vaticanul în 1949. Încetarea relaţiilor diplomatice a rezultat în două Biserici Catolice în China – Biserica Romano-Catolică şi Biserica Catolică Patriotică - înfiinţată de PCC, administrată de Asociaţia Patriotică Catolică Chineză (APCC).

După numirea sa, regimul l-a plasat imediat pe Fan sub arest la domiciliu până la moarte şi l-a numit în schimb pe Aloysius Jin Luxian ca Episcop al Bisericii Catolice aprobate de statul chinez. În 2005, Vaticanul l-a recunoscut pe Jin administrator apostolic şi cei doi au lucrat împreună în comunitatea catolică. Jin a murit în 2012 şi autorităţile au încetat să mai recunoască legitimitatea Episcopului Fan la acea vreme.

Shanghai-ul a rămas fără un Episcop aprobat de stat după moartea lui Jin. Thaddeus Ma Daqin, care a fost acceptabil atât pentru Vatican cât şi pentru APCC, urma să fie numit Episcop al Shanghai-ului în aprilie 2013. Dar Ma a şocat lumea când a anunţat în timpul ceremoniei sale de investire că va demisiona din toate poziţiile sale din cadrul APCC. El a fost plasat sub arest la domiciliu după ce a renunţat oficial la posturile sale din APCC şi ulterior a fost trimis în Beijing, lăsându-l doar pe Fan ca Episcop aprobat de Vatican.

Fan a devenit iezuit în 1938 şi a fost hitoronisit ca preot în 1951. În 1955, Fan, împreună cu Episcopul Ignatius Kung Pin-Mei al Shanghai-ului şi câteva sute de preoţi au fost arestaţi pentru sfidarea Partidului şi ulterior au fost condamnaţi pentru activităţi antirevoluţionare. Fan a fost condamnat la 20 de ani închisoare în 1958 şi trimis într-un lagăr de muncă în provincia Qinghai. El a rămas în Qinghai până la eliberarea sa şi apoi a predat la un liceu.

În 1985, Episcopul din Qinghai l-a numit pe Fan asistent al Episcopului din Shanghai, în timp ce Episcopul Kung rămânea în continuare în închisoare.

De-a lungul anilor săi de activare ca şi Episcop, oficialii Biroului Securităţii Publice l-au hărţuit deseori, i-au îngheţat contul bancar în 1992 şi în 1997 i-au confiscat Bibliile, cărţile cu liturghii şi banii care susţineau comunitatea romano-catolică din Shanghai.

Episcopul Fan a fost unul dintre ultimii, dacă nu chiar ultimul, preot romano-catolic care a supravieţuit ocupării Chinei de către PCC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe